Ekonomija     | 07.06.2022. 16:05 |

Usvojen Rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

FENA Saopćenje, Foto/ ZZO HNŽ

MOSTAR, 7. lipnja (FENA) – Na redovitoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) održane u utorak, razmatrane su i usvojene izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2022. godinu (Rebalans), izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, jedan pravilnik, četiri odluke i jedno izvješće. 

Kada je riječ o Financijskom planu Zavoda za ovu godinu, zbog disbalansa pozicija na prihodovnoj i rashodovnoj strani Stručna služba Zavoda izradila je Izmjene i dopune Financijskog plana za čije ispunjenje se potrebna sredstva uvećavaju za 2.189.000 maraka ili 1,46 posto u odnosu na Financijski plan za 2022. godinu, priopćeno je iz ZZO.

"Na prihodovnoj strani, sukladno dosadašnjem izvršenju i projekciji za ostatak godine, prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje (porezni prihodi) uvećani su za 1.859.000 maraka ili 1,28 posto", kazali su iz ZZO-a.

U priopćenju se navodi kako su ostali prihodi, neporezni i kapitalni, uvećani za 330.000 maraka.

Dodaje se da je ključni razlog povećanja ove vrste prihoda činjenica kako je Vlada HNŽ-a Zavodu transferirala 300.000 maraka za nastavak preventivnih programa za osiguranike ove županije.

Iz Zavoda su podsjetili da je u 2022. godini planiran preventivni program prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti.

"U strukturi rashoda povećanje od 1.130.500 maraka planirano je na poziciji 'Usluge bolničke zdravstvene zaštite' gdje, od 1. srpnja 2022. godine, Zavod kreće u financiranje bolničke zdravstvene zaštite sukladno AR DRG klasifikaciji na način da će se 70 posto ukupnih sredstava koje transferira bolnicama odnositi na usluge stacionarnog bolničkog liječenja i dnevne bolnice", objasnili su.

Dalje kažu kako će taj iznos Zavod zadržati kao razinu financiranja ciljane aktivnosti bolnica.

"Odstupanja od ciljane aktivnosti bit će korigirana za +-5 posto, a za tu namjenu povećana su sredstva u iznosu od 1.350.500 maraka. Ova sredstva bolnicama će biti transferirana temeljem aneksa temeljnih ugovora i ovisit će o ostvarenim DRG rezultatima", istaknuto je. 

Također, planirana su dodatna sredstva za proširenje Liste ortopedskih pomagala u iznosu od 390.000 maraka, te 100.000 maraka za proširenje prava osiguranika sukladno planu izmjene Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova, medicinskih sredstava i specifičnih ortopedskih pomagala, stoji u priopćenju ZZO HNŽ.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Znatno uvećan Financijski plan ZZO-a HNŽ-a za 2024. godinu

ZZO HNŽ: U petak započinje distribucija premije osiguranja za 2024. godinu

Prihvaćen rebalans proračuna HBŽ-a za 2023. u iznosu od 117.545,512 KM

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel