Bosna i Hercegovina     | 02.06.2022. 14:27 |

Delegacija PSBiH na Plenarnom zasjedanju PSSEECP-a u Atini

FENA Saopćenje, Foto/ FENA/PSBIH

SARAJEVO, 2. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak, Ljubica Miljanović i Edin Mušić učestvovali su danas na Plenarnom zasjedanju PSSEECP-a koje je, pod predsjedavanjem Grčke, održano u Atini.

Plenarno zasjedanje otvorio je svojim uvodnim izlaganjem predsjednik Parlamenta Grčke i predsjednik PSSEECP-a Constantine An. Tassoulas, koji je govorio o značaju te regionalne inicijative i rezultatima grčkog predsjedavanja SEECP-om.

Centralna tema Plenarnog zasjedanja PSSEECP-a bila je posvećena Ciljevima održivog razvoja za ekologiju i uticaju krize na jugoistočnu Evropu, s posebnim osvrtom na sigurnost energetskog snabdijevanja regiona i na poljoprivredno-prehrambeni lanac.

U svom obraćanju Krišto istakla je kako je SEECP, u sinergiji s procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, pomogao da se u posljednje dvije decenije ovaj region transformiše iz regiona otvorenih sukoba i netrpeljivosti u region saradnje i prosperiteta zasnovanog na zajedničkim interesima.

Također se osvrnula na pitanje sigurnosti snabdijevanja energijom u situaciji krize uzrokovane ratom u Ukrajini, te pandemijom virusa korona. U svom izlaganju naglasila je da je, uprkos rizicima povezanim sa zavisnošću o spoljnim izvorima energije, nužan sveobuhvatan pristup energetskoj politici u svrhu osiguravanja nesmetanog snabdijevanja energentima za domaćinstva i privredu.

Krišto je još jednom ukazala na to da za Bosnu i Hercegovinu, iako se suočava s mnogim rizicima i izazovima, još uvijek najveći izazov predstavlja izmjena izbornog zakona utemeljena na demokratskim standardima kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda.

S tim u vezi, potcrtala je kako je nužno da svaki konstitutivni narod ima pravo da izabere svoje političke predstavnike u za to Ustavom predviđenim institucijama, odnosno Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Tokom Plenarne sjednice učesnicima su se obratili i drugi predsjednici parlamenata i šefovi delegacija država članica PSSEECP-a.

Zasjedanje PSSEECP-a u Atini okončano je usvajanjem Završne deklaracije u kojoj je pružena snažna podrška svim zemljama članicama SEECP-a koje se nalaze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U tom dokumentu države članice SEECP-a pozvane su da preduzmu aktivnosti u cilju zaštite okoline u okviru održive privrede, da potaknu pravnu, naučnu, tehnološku i komercijalnu saradnju u području održivog razvoja kako bi se podržala sigurnost snabdijevanja energijom, kao i da promovišu razmjenu znanja i iskustava u vezi s inovacijama i tehničkom podrškom za nesmetani promet roba poljoprivredno-prehrambenog lanca.

Članovi Delegacije PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak, Ljubica Miljanović i Edin Mušić učestvovali su, uoči Plenarnog zasjedanja, na sjednicama sva tri generalna komiteta, kao i Stalnog komiteta PSSEECP-a.

Od 1. jula ove godine predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi preuzet će Crna Gora, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Smajić u Prištini na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Delegacija PS BiH u Budvi učestvovala na 10. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli