Bosna i Hercegovina     | 27.05.2022. 10:15 |

Počela prva stručna konferencija 'Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom'

FENA Zorana Pavković, Foto: FENA

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) – U Čapljini je otvorena stručna konferencija pod nazivom "Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom"– "4ADA" koja za cilj ima ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja te potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinskog deponija.

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) – U Čapljini je otvorena stručna konferencija pod nazivom "Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom"– "4ADA" koja za cilj ima ponuditi rješenja, tehnologije, znanstvena i stručna mišljenja te potaknuti rješavanje pitanja desetljećima stare čapljinskog deponija.

Ana Buljubašić iz Organizacijskog odbora konferencije u uvodnom govoru kazala je kako odlagalište Ada u Čapljini predstavlja veliki ekološki problem te da je suludo u ovom stoljeću govoriti kako nemamo tehnološko rješenje za otpad, posebice u vremenu kada je otpad energetska sirovina.

Podcrtala je kako je je odlagalištem Ada izravno ugrožen sliv Neretve, pa time i Republika Hrvatska i EU sve do Jadranskog mora.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je kako deponij Ada nije samo lokalna tema već tema interesantna države poput Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, što potvrđuje nazočnost stručnjaka iz regije na ovoj konferenciji.

- Nadamo se da će konferencija dati rješenja i zaključke o tome kako ćemo sutra raditi na rješavanju problema zbrinjavanje otpada - istaknuo je Vidić, naglasivši kako je važno shvatiti da postoje tehnološka rješenja koja su prihvatljiva sa strane ekologije.

Izaslanik Vlade Republike Hrvatske Mario Šiljeg ustvrdio je kako je došlo vrijeme da se mjerodavni pozabave ovim problemom s obzirom da je ekologija u fokusu temeljnih politika EU.

- U zadnjih 10 godina Europa je u svojim ključnim dokumentima na zelenom planu ističe da želi postati do 2050. prvi klimatski neutralni kontinent i to je moguće jer su financijski instrumenti toliko jaki i usmjereni u smislu tih politika da je to ostvarivo - kazao je Šiljeg.

Ustvrdio je kako je nemoguće ostvariti klimatsku neutralnost bez pravilnog upravljanja otpadom zato što otpad pridonosi emisiji stakleničkih plinova i onečišćenju svih sastavnica okoliša.

Poručio je kako je Hrvatska itekako zainteresirana za razgovore o ovoj temi, jer, kako je rekao, okoliš nema granica. Sve što se događa ima utjecaj prije svega na sliv Neretve i zajedno nam je zajedno surađivati, zaključio je.

- Hrvatska je danas na 34 posto odvajanja otpada i na 56 posto odloženog otpada na odlagališta, a ono što smo potpisali, što moramo postići, je da do 2035. godine budemo na 65 posto odvajanja i recikliranja otpada i samo 10 posto odloženog otpada – kazao je Šiljeg istaknuvši kako je taj cilj moguće postići, ali da treba uključiti sve segmente društva u to.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako se na ovoj konferenciji mogu dati odgovori na pitanja oko problema kojima se političari uglavnom ne bave, dok ti problemi ne eskaliraju i ne postanu problem svima.

Kazao je kako bh. zakonodavstvo nije dobro riješilo ovaj problem te da rješavanje problema odlaganje otpada prevazilazi mogućnost lokalnih samouprava i nameće se kao tema za koje se rješenja moraju tražiti kroz EU prekogranične projekte.

- Morat ćemo se sa više razina posvetiti rješavanju probleme po pitanju odlagališta, kako u Mostaru tako i ostalih deponija, koje, čini mi se, izmiču kontrolu, jer nismo na kvalitetan način njima upravljali - poručio je Čavara.

Inače, Udruga "Life", zajedno s Vladom HNŽ-a, Gradom Čapljinom i "Cleantech HUB" znanja Sveučilišta u Mostaru, organizirali su današnju konferenciju koja tematizira neodgovarajuće zbrinjavanje otpada na hercegovačkomu kršu, s naglaskom na moguće dalekosežne posljedice neadekvatnosti čapljinske deponije Ada, smještene u samomu središtu Čapljine još od 1950. godine.

Otpad je gorući globalni problem današnjice u cijelomu svijetu, tako i u BiH. Čapljinska Ada je legalna, ali je potpuno neadekvatna deponija i s obzirom na prijetnje koje ona objektivno nosi po okoliš i zdravlje ljudi, organizatori poručuju kako žele osvijestiti i širu javnost i mjerodavne instance vlasti na svim razinama, kako u BiH tako i u susjedstvu, kako to nipošto nije problem Čapljine, nego potencijalna opasnost za cijelu regiju, pa i za južni prostor Republike Hrvatske.

Na konferenciji će, kroz uvodna izlaganja i tri panela - 'Zdravlje i okoliš ', 'Tehnološka rješenja' i 'Financijska rješenja', o utjecaju otpada na okoliš i ljude te o načinu odlaganja i trajnoga rješavanja otpada, govoriti vodeći stručnjaci za zaštitu okoliša, proizvođači opreme za različite oblike uporabe otpada, predstavnici akademske zajednice koji su izravno sudjelovali u oblikovanju učinkovitih centara za upravljanje otpadom, te toksikolozi i liječnici, ali i predstavnici državne, entitetske, županijske i lokalne vlasti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Konferencija 'Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom'– '4ADA' u petak u Čapljini

Košarac:Istrajati u onemogućavanju izgradnje odlagališta u Trgovskoj gori(VIDEO)

Odobrena sredstva za regionalno odlagalište otpada na Korićini kod Livna

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel