Bosna i Hercegovina     | 26.05.2022. 13:04 |

Ministarstvo kulture i sporta KS sa 120.000 KM sufinansira izgradnju Muzeja 505. viteške brigade

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su danas Sporazum o dodjeli 120.000 KM Općini Bužim za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu.

Ministar Avdić je potcrtao kakoi ova dodjela sredstava najbolje odslikava opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da pomogne projekte širom BiH.

- Veoma važan dan za našu vladu i naše resorno ministarstvo, jer mi sa ovim novcem učestvujemo u izgradnji spomenutog muzeja koji će trajno sjećati na najbolje sinove, a među njima i na rahmetli heroja Izeta Nanića. Ovo je generacijski projekt za Općinu Bužim, koji ima za cilj trajno sjećanje na časnu i čistu borbu Armije RBiH za državu BiH - rekao je ministar Avdić.

Načelnik Nanić je istakao svoju zahvalnost Kantonu Sarajevo za učešće u ovom izuzetno značajnom milionskom projektu za Bužim, u okviru kojeg bi se trebao početi graditi objekt muzeja za nekih mjesec dana.

- Naš cilj je bio da sve institucije svih nivoa vlasti vrednuju vitešku i herojsku borbu 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. U pitanju je bila časna borba za državu BiH. Cilj nam je i da kroz ovaj projekt sačuvamo sjećanje na naše najbolje sinove, a među njima i na jednog od devet heroja naše odbrambeno-oslobodilačke borbe Izeta Nanića - kazao je načelnik Nanić, te istakao kako se privode kraju aktivnosti na izradi glavnog projekta, nad kojim je nedavno izvršena revizija.

Zahvalio je Vladi KS i Ministarstvu kulture i sporta što su prepoznali važnost ovog projekta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magoda bio domaćin sastanka, korak bliže do rješavanja statusa najugroženijih bh. ustanova kulture

Spremnost za preuzimanje brige o Umjetničkoj galeriji, Historijskom muzeju i Muzeju književnosti

Ministarstvo kulture i sporta KS kreće u rekonstrukciju dvorane u Hadžićima

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli