Bosna i Hercegovina     | 25.05.2022. 11:30 |

Danas u Zenici Igre bez granica za djecu i odrasle s posebnim potrebama

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 25. maja (FENA) – Defileom 130 učesnika i intoniranjem državnih himni, danas su na zeničkom Atletskom stadionu “Kamberovića polje” počele jednodnevne Igre bez granica pod motom “Sportom do jednakosti - Zenica 2022”, koje organizira Agencija za razvoj Općine Tešanj (TRA), u saradnji sa Javnom ustanovom Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojsko kantona.

 

- TRA je vodeći partner u ovom projektu, koji je prekogranični te u njemu učestvuju Crna Gora i Hrvatska. Današnje takmičenje, u sklopu ovog projekta, ima za cilj da se djeca zabave. Ne mogu se opisati emocije te djece, koja u sebi nemaju nikakve zle primisli. Baš su djeca, ali se takmiče i odrasli s poteškoćama u razvoju - kazao je direktor TRA Edin Ibrahimović, koji je napomenuo kako će se učesnici natjecati u 10 disciplina, koje su “prilagođene njihovim mogućnostima”.

- Bitno je da se druže, da su tu, da se upoznaju da vide koliko mogu te da, možda, i prošire svoje granice. A, na kraju, svi su pobjednici. Bitno je da učestvuju - podvlači Ibrahimović.

Igre se održavaju u sklopu projekta “Interreg-IPA CBC”, kojeg finansira Evropska unija, a sudjeluju djeca i odrasli iz dnevnih centara Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, Osnovne škole “Josip Matoš” iz Vukovara (Hrvatska) te Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić (Crna Gora).

- Projekat traje ukupno dvije godine. Do sada smo imali nabavku određenih alata, informatičke opreme i CNC mašine. Napravili smo bazu podataka za ZDK djece s poteškoćama u razvoju. Danas su na program “Igre bez granica”, na kojima su nam gosti djeca iz Vukovara i Nikšića. Ovo je prvi susret i ovo je prvi put da se djeca vide unutar ovog projekta, što je jako značajno za sviju nas - da pokupimo iskustva te da vidimo na koji način Crna Gora i Hrvatska organiziraju, čime se bave te kako se finansiraju - kazao je direktor Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK Nurđihan Šahinović.

Napominje kako su im se u realizaciji takmičenja odazvali profesori Fakulteta za sport iz Sarajeva te, kao volonteri, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

- Za ovo natjecanje sportskih igara imamo 20-oro djece, u različitim disciplinama. Mislim da smo pokrili sve discipline i da će biti uspješno. Očekujemo lijepu zabavu, jer projekt ima za svrhu inkluziju djece u međunarodnim vodama, preko granice… Da se druže, upoznaju, svi međusobno razmjenimo iskustva i da se zabavimo - istakla je učiteljica vukovarske škole Danijela Šarac.

U sklopu ovih igara, učesnici su izložili proizvode koje su proizveli štićenici tih ustanova te koje su namijenili za prodaju, a prikupljena sredstva će biti upotrijebljena za rad tih udruženje. Naredni domaćin Igara bez granica bit će Vukovar, a nakon toga Nikšić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ukrajina dobila finansijsku pomoć EU od 1,5 milijardi eura

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka,

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel