Bosna i Hercegovina     | 23.05.2022. 15:56 |

Aleja ambasadora: Lipe zasadili ambasadori Italije, Španije, Egipta, Saudijske Arabije i UNDP-a

FENA Saopćenje, Foto/ Aleja ambasadora

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Aleja ambasadora u Starom Gradu od danas broji 226 stabala lipe, a na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, učešće u ovom jedinstvenom projektu danas su uzeli ambasadori Italije, Španije, Saudijske Arabije, Egipta i UNDP-a.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, ovo je jedinstven projekt i svi akreditirani ambasadori u BiH imat će svoje stablo, a Aleja će se uskoro proširiti od mosta na Darivi u pravcu Kozije ćuprije. Upravo na toj dionici realizirani su značajni projektu u proteklom periodu.

- Dionicu od Darive do Kozije ćuprije smo asflatirali, uredili i uveli prvi put javnu rasvjetu. Izgradit ćemo nove pozicije za sadnju lipa i uljepšati je novim stablima. Kompletno šetalište je sada dobilo novi značaj ne samo za Stari Grad, nego za cijelo Sarajevo. Ovo je možda jedini projekt ovakve vrste u Evropi, pa čak i u svijetu i ponosni smo na njega - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Ambasadore je u Aleji ambasadora dočekala i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Lejla Begović.

Načelnik Hadžibajrić zasadio je lipe s ambasadorima Italije, Saudijske Arabije i UNDP-ja, dok je vijećnica Begović u sadnji lipe pomogla ambasadorici Španije i ambasadoru Egipta. Po okončanju sadnje, domaćini su ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir „Sarajevska kocku“, te brošuru koja je evidencija o svim ambasadorima koji su učestvovali u projektu.

Ambasador Republike Italije Marco Di Ruzza kazao je da mu sadnja lipe predstavlja ogromnu čast. „Upućujem zahvalnost načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na pozivu i datoj prilici.

- Današnja ceremonija je još vrijednija znajući da smo jučer, zajedno sa Općinom Stari Grad, realizirali jedan divan događaj, a to je nastup zastavničara iz italijanskog grada Arezzo. Lipa je snažno i dugoročno drvo sa intenzivnim cvijetom i mirisom. Nadam se da će ovo stablo postati simbol za tri važne stvari: BiH stabilna i prosperitetna za dobrobit njenih građana, još bolji odnosi BiH i Italije, te siguran put BiH prema EU - izjavio je ambasador Di Ruzza, inače šesti ambasador ove zemlje, koji je posadio lipu u Aleji ambasadora.

Ambasadorica Kraljevine Španije Teresa Lizaranzu dužnost ambasadora u BiH preuzela je prošle godine.

 - Ova tradicija Općine Stari Grad simbolizira posebne odnose između Španije i Bosne i Hercegovine, te stalno prisustvo međunarodne zajednice u ovoj zemlji. Posebno naglašavam specijalne odnose koji već postoje između Sarajeva, Madrida i Barcelone. Koliko je ova incijativa i tradicija dobra sa ekološkog stanovišta, toliko je dobra i za društveno-političke odnose, što je odlično. Veliko hvala načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad - poručila je ambasadorica Lizaranzu.

Uz riječi zahvalnosti za priliku da učestvuje u ovom projektu, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije  Osamah Dakhel R. Alahmadi ukazao je na prirodne ljepote naše zemlje.

 - Ovo je jako lijepa manifestacija i događaj. Odnos čovjeka i prirode ide daleko u povijest i taj odnos daje čovjeku jedan vid topline i smirenosti. Nadam se da će ova sadnja doprinijeti ionako lijepoj prirodi u BiH. Ta priroda je učinila da BiH postane jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija - kazao je ambasador Alahmadi.

Ambasador Arapske Republike Egipat, Abdelrahman Ali Sorour kazao je da u Egiptu imaju izreku da kada neko sadi drveće i obrađuje zemlju, ta osoba gleda u budućnost ka napretku i prosperitetu.

 - Nadam se da će drvo koje sam simbolično zasadio predstavljati svijetlu i prosperitetnu budućnost za Egipat i BiH - izjavio je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Francuske Delmas, premijer Uk i načelnik Čengić zasadili stablo lipe u Aleji ambasadora

Ambasadori Njemačke i Srbije danas zasadili lipe sa načelnikom Hadžibajrićem

Ambasadori Libije, Irana i Bugarske zasadili lipe u Aleji ambasadora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel