Bosna i Hercegovina     | 20.05.2022. 17:28 |

Općina Stari Grad i Zavod za izgradnju KS dogovorili sanaciju tri klizišta

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Stari Grad Sarajevo

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Dalje aktivnosti na sanaciji tri klizišta u općini Stari Grad u Sarajevu te izrada projektne dokumentacije za još tri omogućeni su  potpisivanjem sporazuma o međusobnim pravima i obavezama između te općine i Zavoda za izgradnju Sarajevkog kantona, saopćeno je iz navedene općine.

 

Sporazume su potpisali općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Zavoda za izgradnju Belma Barlov.

Kako je istaknuto, Općina Stari Grad postala je tako prva općina u Kantonu koja je sa Zavodom za izgradnju na ovaj način počela procese sanacije klizišta, prema svim važećim zakonskim procedurama kojim se rješava pitanje klizišta.

Imajući u vidu da za tri klizišta već postoji projektna dokumentacija, prvi potpisani sporazum definiše da Zavod za izgradnju KS obezbijedi 226.000 KM, a Općina Stari Grad 76.000 KM i provede postupak izbora izvođača radova.

Drugi sporazum reguliše obaveze u vezi s izradom projektne dokumentacije koja će koštati 115.000 KM.

- Na osnovu prvog sporazuma, pokrenut ćemo postupak izbora izvođača radova koji će sanirati klizišta u ulicama Močila 45, Krka 11 i Sedrenik 56, što će prema procijenjenoj vrijednosti koštati 302.000 KM. Drugim sporazumom definisali smo da pokrenemo postupak izrade glavnih projekata za još tri klizišta, a to su u ulicama Bistrik brijeg 11-27, Trčivode gornje 48 i lokalitet Sagrdžije, džamija Ulomljenica. Ovo su vrlo važni projekti za naše građane kojim rješavamo pitanje opasnih klizišta i nadam se da ćemo radove na prva tri klizišta početi u što kraćem roku - pojasnio je načelnik Hadžbajrić.

Direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov istakla je da je održala sastanke i sa drugim lokalnim samoupravama u Kantonu kako bi se našlo zajedničko, sistemsko rješenje za probleme klizišta, ali do sada je samo Stari Grad poduzeo konkretne korake koji su doveli do današnjeg potpisivanja sporazuma.

- Ovo je veliki uspjeh jer smo u prethodnom periodu imali puno neuspješnih sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava u Kantonu Sarajevo. Željeli smo da u rješavanje problema klizišta budu uključeni svi akteri: Zavod za izgradnju KS, općine i da se ispoštuju zakonske procedure. Općina Stari Grad je dosad jedina poduzela konkretne korake i sada imamo projekte i sporazume koji idu u istinskom pravcu rješavanja problema klizišta - izjavila je Barlov.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je na raspolaganju Općini Stari Grad Sarajevo i dalje će biti podrška u rješavanju klizišta u ovoj općini, ali i drugim projektima, rekla je Barlov.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U poplavama i klizištima na sjeveru Tanzanije 47 poginulih

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti