Bosna i Hercegovina     | 12.05.2022. 13:52 |

U Goraždu dvodnevna projektna akademija u okviru projekta 'Enhance'

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 12. maja (FENA) - Privredna komora FBiH u saradnji s Regionalnom privrednom komorom iz Užica i centrom Energis, u Goraždu je organizirala dvodnevnu projektnu akademiju koja je okupila privrednike, menadžere malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvnog, metalo-prerađivačkog i prehrambenog sektora s područja sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga.

Riječ o edukaciji za pisanje projekata za mala i srednja preduzeća kako bi im se pružila osnovna znanja o projektnom planiranju i procesu izrade projektnih prijedloga i olakšalo apliciranje prema raznim fondovima. Edukacija je dio projekta ENHANCE koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - BiH 2014 – 2020.

Direktor firme Sigma Plast Goražde Haris Vučinić potvrđuje da poduzetnicima ovaj vid edukacije znači mnogo.

- Ovo je velika stvar jer edukaciju koja ide ukorak s vremenom moramo i mi pratiti i biti bliži evropskim i drugim fondovima i tom načinu pisanju projekata. Ja se ovim ljudima samo mogu zahvaliti što sam dio njihovog plana i što me pozivaju. Danas sam čak ovdje doveo i kćerku koja planira da nastavi mojim stopama, da se krene educirati i mislim da je ovo odlična stvar u ovim teškim vremenima jer u pisanju projekata mi smo pioniri - istakao je Vučninić.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH i direktor projekta "ENHANCE“ Almin Melišević pojašnjava da će zahvaljujući predstavnicima sarajevske razvojne agencije SERDA, koji imaju veliko iskustvo u pisanju projekata, polaznicima dvodnevne radionice biti pružena određena potrebna znanja kako bi mogli samostalno aplicirati i prema međunarodnim i domaćim fondovima.

- Sve je više javnih poziva za dodjelu određenih grant i drugih sredstava za projekte i u oblasti proizvodnje i industrije i raznih drugih grana tako da su firme  imale potrebe da razvijaju vlastite kapacitete kako bi mogli samostalno nastupati, da ne moraju angažovati razne agencije i druge asocijacije. Našom analizam koju smo radili s firmama, među prvim zahtjevima bili su da im razvijemo kapacitete u pisanju aplikacija za projekte i sredstva koja se dodjeljuju od EU - pojasnio je Mališević.

Organizatori napominju da će projektna akademija kao jedan od najznačajnijih segmenata projekta ENHANCE 17. i 18. maja biti organizirana i na Zlatiboru. Ocjenjuju da je višestruko značajna, ne samo zbog sticanja znanja u pisanju projekata, već i zbog uspostavljanja saradnje privrednika iz BiH i Srbije.

Projekt "ENHANCE“ ima za cilj jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima na prekograničnom području sarajevske makroregije i zlatiborskog okruga.

Realizacija je počela u julu 2021. i trajat će dvije godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EU sa dva miliona eura finansirala projekt unapređenja javne interne finansijske kontrole u BiH

Razmatrana realizacija tekuće podrške EU u BiH te provedba predstojeće IPA pomoći

Đapo i Dedić sa evropskim zvaničnicima o IPA fondovima

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli