Bosna i Hercegovina     | 12.05.2022. 12:41 |

Povodom Dana policije MUP-a ZDK odata počast poginulim policajcima u proteklom ratu

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 12. maja (FENA) - U sklopu obilježavanja 15. maja – Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ministar Dario Pekić i policijski komesar Rusmir Šišić položili su cvijeće na Spomen-ploči poginulim pripadnicima u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine te koji su nakon rata stradali prilikom obavljanja policijske dužnosti.

 

Spomen ploča na kojoj se nalaze imena 108 poginulih policajaca, postavljena je na ulazu u zgradu MUP-a ZDK, a cvijeće su ovom prilikom položili i predstavnici boračkih udruženja, članovi porodica te Sindikata policije ZDK.

Ministar Pekić i komesar Šišić organizirali su u policijskom restoranu i tradicionalno druženje s članovima porodica poginulih policajaca, koje zbog pandemije koronavirusa, nisu bili u mogućnosti organizirati protekle dvije godine.

-Dan policije obilježavamo na način da dan-dva ranije pozovemo porodice, održimo druženje s njima te na taj način odamo počast i priznanje našim ljudima. S obzirom da su se stekli uslovi da se može nastaviti ta tradicija, mi smo na prigodan način organizovali druženje. U prethodnom smo period uručili i poklon-pakete porodicama poginulih - istakao je komesar Šišić, koji je napomenuo kako su na taj način pokušali da ublaže njihov bol.

Ova tradicija, podvukao je, ostaje kao obaveza i za budućnost, a ministar Pekić najavio je kako bi uskoro ispred sjedišta MUP-a ZDK trebao biti postavljen i spomenik. Istakao je kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što na ovakav način može odati počast “sinovima Bosne i Hercegovine, našim najmilijim koji su dali živote za našu otadžbinu”.

-Nadam se da ćemo u toku ove godine smoći snage da napravimo spomenik. To bi puno značilo falmilijama pogunulih boraca, ali i za nas same zato što spomenik treba da bude ispred zgrade. Već su napravljenje konsultacije s ljudima koji to treba da rade - napomenuo je Pekić.

Predsjednica Udruženja šehida i pogunulih boraca Grada Zenica Nihada Huseinović istakla je kako se MUP ZDK na ovakav način brine o članovima porodica svojih bivših, poginulih članova.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježen Dan policije ZDK, "Zlatna policijska značka" dodjeljena komesaru Rusmiru Šišiću

Pekić: MUP ZDK dao svoj maksimum, bez problema izvršio sve zadatke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu