Ekonomija     | 11.05.2022. 14:50 |

Godišnji sastanak u Marakešu: Kanton Sarajevo jedan od najcjenjenijih klijenata EBRD-a

FENA Saopćenje, Foto/ Kanton Sarajevo

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Kanton Sarajevo je jedan od najcjenjenijih klijenata EBRD-a iz više razloga, a ponajviše jer pokazuje viziju Sarajeva kao zelenog, čistog grada sa minimalnim zagađenjem i visokim kvalitetom javnih usluga.  

To je konstatovano na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i direktorice za infrastrukturu Evrope Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Susan Goeransson u marokanskom Marakešu, gdje premijer na poziv Banke sudjeluje na EBRD-ovom Godišnjom sastanku i biznis forumu.   

- Svi naši projekti su dio Akcionog plana za zelene gradove, čiju je izradu moja Vlada započela 2019. i usvojila 2021. godine. Potcrtao sam direktorici Goeransson da će Vlada i dalje razvijati projekte proširenja mreže ekološki čistog javnog prijevoza, energijske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama, kao i modernizacije sistema centralnog grijanja - naveo je Forto.  

Direktorica Goeransson je izrazila zadovoljstvo realizacijom projekata u Sarajevu, te naglasila kako EBRD izuzetno cijeni prisustvo premijera Forte na Godišnjem sastanku u Marakešu, ocijenivši to odličnom prilikom da podijeli iskustvo i entuzijazam sa kojima provodi projekte od interesa za građane Sarajeva.   

Forto će sutra govoriti na panelu koji je fokusiran na zelene gradove, zajedno sa učesnicima iz Turske, Ukrajine i predstavnicima EBRD-a, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hasanović i direktori četiri zdravstvene institucije potpisali sporazume za nabavku opreme

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel