Svijet     | 11.05.2022. 11:16 |

Ferdinand Marcos mlađi proglasio izbornu pobjedu: Bit ću čelnik za sve Filipince

FENA Internet, Foto/ Twitter

MANILA, 11. maja (FENA) - Sin pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Marcosa u srijedu je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, obećavajući da će biti čelnik “za sve Filipince”, saopćio je njegov portparol.

- Poručujem svijetu: sudite me, ne po mojim precima, nego po mojim djelima – navodi portparol Vic Rodriguez u saopćenju izjavu Marcosa.

 Očekivalo se da glasači podrže Marcosa uvjerljivom većinom na izborima održanim u ponedjeljak zbog uljepšavanja činjenica o prošlosti pororodice Marcos na društvenim mrežama i nezadovoljstva građana vladama koje su se mijenjale nakon okončanja diktature.

Godinama su pro-Marcosovi postovi na društvenim mrežama stvarali pogrešan utisak među mladim Filipincima da je vladavina njegovog oca bila zlatni period mira i prosperiteta.

Marcos stariji u stvarnosti je ostavio Filipine bankrotiranim i korumpiranim, dok su tokom njegove diktature ubijani, mučeni i zatvarani deseci hiljada političkih protivnika.

Satima nakon trijumfalne pobjede, mlađi Marcos posjetio je očev grob na Groblju nacionalnih heroja u Manili.

Fotosi postavljeni na zvanične društvene mreže Marcosa u srijedu prikazuju ga kako stoji pred ogromnim grobom neznatno pognute glave i kako pokriva oči desnom rukom kao da plače.

- Ovo je pobjeda za sve Filipince, i za demokratiju – izjavio je Rodriguez u saopćenju.
- Onima koji su glasali za Bongbonga i onima koji nisu, on obećava da će biti predsjednik svih Filipinaca u traženju zajedničkog jezika uprkos političkim podjelama i u zajedničkom radu na ujedinjenju nacije – navodi Rodriguez, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pod klizištem u Filipinima zatrpana dva autobusa s najmaje 11 ljudi

Jedna osoba poginula, deseci povrijeđeni i zgrade oštećene u potresu na Filipinima

Filipini i Australija potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel