Bosna i Hercegovina     | 11.05.2022. 10:48 |

Obilježena 30. godišnjica formiranja jedinice '’Crni labudovi'

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 11. maja 8FENA) - Polaganjem cvijeća i prigodnim programom obilježena je 30. godišnjica formiranja jedinice "Crni labudovi", ali i godišnjica pogibije komandanta Mehdina Hodžića, heroja koji je 10. maja 1992. godine položio život u odbrani Bosne i Hercegovine. 

Cvijeće je položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je tom prilikom podsjetio na poginule heroje, ali i one koji su, kako je kazao, živi svjedoci otpora našeg naroda.

Jedinica "Crni labudovi" formirana 10. maja 1992. u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv po njegovom nadimku "Crni labudovi".

Pripadnici te jedinice učestvovali su u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice ‘’Crni labudovi’’ časno je položilo živote za odbranu BiH.

Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvećim armijskim priznanjem, značkom ‘’Zlatni ljiljan’, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu