Svijet     | 09.05.2022. 13:27 |

Odlazeći južnokorejski predsjednik Moon nada se nastavku dijaloga sa Sjeverom

FENA Internet

SEUL, 9. maja (FENA) - Odlazeći južnokorejski liberalni predsjednik branio je svoj angažman sa Sjevernom Korejom u oproštajnom govoru u ponedjeljak, naglašavajući kako se nada da će se napori na obnovi mira i denuklearizacije na Korejskom poluotoku nastaviti.

Moon Jae-in napušta položaj u utorak nakon jednog petogodišnjeg mandata, predajući predsjedničke ovlasti i odgovornosti konzervativcu Yoon Suk Yeolu, koji ga optužuje da je ”sluga” Sjeverne Koreje, i obećao je oštriji stav prema nuklearnom programu Sjevera.

- Mir je uslov za naš opstanak i prosperitet. Od srca se nadam da će se napori na nastavku dijaloga između Juga i Sjevera i na uspostavi denuklearizacije i mira nastaviti – izjavio je Moon u govoru koji je prenosila državna televizija.

Kada je Moon – umjerenjak koji se zalaže za veće približavnje suparničkih Koreja – preuzeo dužnost 2017., on je našao malo prostora za diplomatsko manevriranje zbog grozničavih napora Sjeverne Koreje na izvođenju nuklearnih i raketnih proba. On je, međutim, iskoristio priliku za pomirenje sa Sjevernom Korejom kada je njen čelnik Kim Jong Un iznenadno pokušao da se približi Seulu i Waashingtonu početkom 2018. radi razgovora o budućnosti svog nuklearnog arsenala, prenosi AP.

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadgledao probno ispaljivanje iz 'tehnički ažuriranog' višecjevnog raketnog sistema

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli