Najave     | 05.05.2022. 18:32 |

Obilježavanje 31. obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Šujici

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Lončar

TOMISLAVGRAD, 5. svibnja ( FENA) - Obilježavanje 31. obljetnice zaustavljanja tenkovske kolone Jugoslavenske narodne armije (JNA) obilježit će se u Šuici 7. svibnja s početkom u 11 sati, a u organizaciji Mjesne zajednice Šuica.

 

.

Kako su istaknuli, na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. godine Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu JNA, predstavnici MZ Šujice, općine Tomislavgrad, te drugi gosti i sudionici tog vremena simbolično će se okupiti u subotu, i podsjetiti na važnu ulogu koju je Šujica imala u Domovinskom ratu u obrani Hercegovine i Dalmacije, te će uz molitvu i paljenje svijeća odati počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Sudionica tog vremena profesorica Ivica Pašalić Lhotak podsjetila je na vrijeme od prije 31 godinu, kad su se u Šujici okupili mještani ovog kraja u upravi šuičke pilane, te spremno čekali informacije o kretanju JNA tenkovske kolone.

"Nakon saznanja da je kolona JNA prošla kroz Kupres i krenula prema Šujici, donijeli smo jednoglasnu odluku o blokiranju prometnice. Sva teška vozila s pilane dovezena su ovdje na cestu, a u pomoć su nam odmah stigli prijatelji iz Livna i Tomislavgrada", za Fenu je kazala Pašalić Lhotak.

Naime, zaustavljanje tenkova u Šujici poremetio je plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine te njihovog prodora dalje prema Dalmaciji, što bi tada imalo nesagledive posljedice za hrvatski narod.

Ideja oko obilježavanja obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Šujici rodila se prije tri godine na susretu mladih iz ovog mjesta, gdje se osjetila dužnost, a i odgovornost da se činjenice iz Domovinskog rata ne zaboravljaju.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u VE

Konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u VE

Završena likovna kolonija 'Zemlja kralja Tomislava'

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja