Bosna i Hercegovina     | 27.04.2022. 13:49 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Položeno cvijeće na spomen-ploču u znak trajnog sjećanja na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Od dvije ispaljene granate s agresorskog položaja oko Sarajeva, 27. aprila ratne 1993. godine, u Ulici Jukićeva 132, poginula su tri dječaka dok su se igrala ispred njihove zgrade: Vedran Milas (1979), Amel Tarahija (1979) i Sakib Smajević (1977). U znak trajnog sjećanja na tragično nastradale dječake Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine organiziralo je danas na tom mjestu polaganje cvijeća pored spomen-ploče koju je postavilo Udruženje. 

Uime Općine Centar Sarajevo cvijeće su položile Jasmina Fazlić i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu. 

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica je kazao da na ovom području nije bilo vojnih ciljeva i da su na današnji dan prije 29 godina pale dvije granate jedna za drugom što dovoljno govori da su agresorski vojnici imali namjeru da ubiju što više civila i potvrde svoj zločin ubijajući djecu od 13 i 15 godina.

- Tog dana je bilo relativno mirno bez artiljerijskog djelovanja po gradu tako da su stradala djeca, nakon dugog boravka u skloništu, izašla da se igraju u napuštenim vozilima pored svoje zgrade, kada su i ubijena u igri. Zločinci su najviše koristili ovakve prilike kada bi djeca izašla vani da se igraju. Teško je izraziti se riječima kada znate da su na ovakav način tri mlada života bespovratno izgubljena. Roditelje ubijene djece najviše boli činjenica da do sada nije podignuta nijedna optužnica protiv nalogodavaca i izvršioca stravičnih zločina u ovom opkoljenom gradu koji su tokom opsade Sarajeva ubili 1.601 dijete - kazao je Grabovica.  

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine je u spomen na ubijenu djecu Sarajeva tokom opsade postavilo 17 spomen-ploča na području kantona Sarajevo dok su Grad i Vlada Kantona Sarajevo finansirali postavljanje oko 15 spomen-ploča u čast nevino stradalih najmlađih stanovnika Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje Dana Općine Centar Sarajevo - Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Otvorenje izložbe Ade Sivac večeras u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Hasanović i direktori četiri zdravstvene institucije potpisali sporazume za nabavku opreme

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel