Bosna i Hercegovina     | 22.04.2022. 14:47 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Predstavljena dva djela Hedine Tahirović-Sijerčić na Sajmu knjiga i učila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Promocija dva djela Hedine Tahirović-Sijerčić upriličena je na sarajevskom Sajmu knjiga i učila. Riječ je o knjigama “Romani Čhib-Posebni osvrti na jezik i kulturu Roma” i "Language and literature of Roma within translation in the Western Balkans: Peetry in self”.

Tahirović-Sijeričič je književnica, pjesnikinja, istraživačica i specijalna gošća ovogodišnjeg izdanja Sajma, kojoj je pripala i čast da otvori ovu manifestaciju. Ona je i aktivistkinja koja se zalaže za uvođenje romskog jezika u škole, barem kao izbornog predmeta i ukazuje na težak položaj romskog jezika.

- Malo je onih koji omogućavaju Romima da se izraze na svom jeziku i promoviraju ga. Zato sam zahvalna Fondaciji otvorenog društvo koja je omogućila izdavanje knjiga, ali i Sajmu knjiga, manifestaciji koja ima osjećaj za ovo ljudsko pravo Roma. Velika većina Roma u BiH ne govori romski jezik, a upravo nepostojanje mogućnosti njegovog sistematskog učenja je razlog tom žalosnom trendu. Zato sam se u svom djelu 'Romani Čhib-Posebni osvrti na jezik i kulturu Roma” osvrnula na problem identiteta, etničkog i kulturnog. Druga knjiga je moja doktorska disertacija u kojoj analiziram romske pjesnike koji se nalaze u egzilu - kazala je Tahirović-Sijerčić.

Ona je kazala da su tu Neđo Osman, rođen u Makedoniji i Ruždija Sejdović iz Crne Gore koji žive i rade u Njemačkoj. Treći je rahmetli Mehmed Saćifi sa Kosova koji je radni vijek proveo u Srbiji. Četvrti autor je sama Hedina Tahirović-Sijerčić.

Pored autorice govorio i je Ibrahim Spahić koji je pozvao Društvo pisaca BiH i PEN centar BiH da u svoje članstvo uključe književnicu Tahirović-Sijerčić istaknuvši da je ona svojim radom zaslužila to članstvo.

-U nekim drugim vremenima imali smo emisije na romskom jeziku, imali smo u školama organiziranu nastavu na romskom jeziku. Nažalost, u ovom demokratskom i otvorenom društvu romska zajednica se nalazi na marginama i to se mora promijeniti - kazao je Spahić, saopćila je Press služba Međunarodnog sajma knjiga.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otvoren Sajam knjige: Knjiga je put i saputnik, most koji povezuje i zbližava

Sarajevski sajam knjiga od 17. aprila domaćin izdavačima, autorima i čitaocima

'Moja riječ' moto 35. Međunarodnog sajma knjige od 17. do 22. aprila 2024.

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel