Bosna i Hercegovina     | 20.04.2022. 15:57 |

JP Grijanje Zenica tvrdi da ArcelorMittal nije ni ponudio produžetak sezone grijanja

FENA Saopćenje

ZENICA, 20. aprila (FENA) - Javno preduzeće Grijanje Zenica objavilo je da kompanija ArcelorMittal Zenica, radi svojih ekonomskih interesa, ugrožava poslovanje JP Grijanje prekomjernim isporukama, samovoljnim obustavama, te prekidima sezone i ponovnim pokretanjem grijanja.

Ističu da su 11. aprila dobili obavijest iz "ArcelorMittala" Zenica da su "prisiljeni prekinuti isporuku toplotne energije za grijanje grada i time završiti sezonu grijanja". 

- Dakle, niti u jednom trenutku iz kompanije 'ArcelorMittal' nisu nagovijestili da je moguć nastavak sezone grijanja, zbog čega je naše preduzeće krenulo u poslove koji su uobičajeni po završetku grijne sezone, a poznato je kako je nemoguće nakon devet dana prekida sezone grijanja sistem pokrenuti u roku 24 sata. Podsjećanja radi, dopuna vode i samo zagrijavanje traje više od tri dana - navode iz JP Grijanje.

Međutim, dodaju da očigledno da su tek nakon što su uvidjeli da su građani ogorčeni na "ArcelorMittal", danas odlučili oglasiti sopćenjem za javnost u kojem žele odgovornost za hladne radijatore prebaciti na JP Grijanje Zenica, iako svi građani znaju da, kako navode, upravo "ArcelorMittal" ima monopol nad grijanjem grada i jedina odlučuje kada će početi a kada završiti grijna sezona.

- Treba reći i to kako kompanija 'ArcelorMittal' Zenica svojim monopolitističkim ponašanjem građanima Zenice isporučuje energiju kada je imaju u viškovima, pa se često dešava da na vanjskim temperaturama preko 15 stepeni imamo pregrijane stanove, a kada su niske temperature cjelokupnu energiju koriste za svoje tehnološke procese čime su u sezoni 2021/2022. JP Grijanje Zenica oštetili prekomjernom isporukom za iznos veći od 1,2 miliona KM - navedeno je u saopćenju.

Također, tvrde da nijednim pravnim poslom "ArcelorMittal" nije ponudio produžetak sezone grijanja JP Grijanje, te da je samovoljnim objavama putem lokalnih medija iznio neistine i narušio ugled preduzeća.

- Preduzeće Grijanje Zenica je sve neophodne aktivnosti za završetak sezone grijanja, uzrokovanim prijevremenim prekidom grijanja od strane 'ArcelorMittala', završilo 11. aprila 2022., a na osnovu obavijesti koju smo dobili iz 'ArcelorMittala' - saopćeno je iz tog preduzeća.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Susret Kasumovića i delegacije ArcelorMittala: Izraženo zadovoljstvo zbog izgradnje moderne Toplane

U Zenici počela isporuka toplinske energije

ArcelorMittal Zenica ne traži povećanje cijene grijanja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel