Regija     | 14.04.2022. 17:16 |

Slovenska vlada stratište u Hudoj Jami proglasila nacionalnim spomenikom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. travnja (FENA) - Slovenska vlada donijela je odluku kojom je masovno grobište u mjestu Huda Jama kod Laškoga proglasila kulturnim spomenikom državnog značenja.

 

 

 

Vlada objektima ili područjima koja za državu predstavljaju izuzetnu kulturnu vrijednost, a upisana su u registar nekretninske kulturne baštine, može dati taj status kojim im se osigurava strog režim zaštite, a obično su to izuzetna arhitektonska, građevinska i umjetnička djela, parkovi, dvorci i slično, no takav status znaju dobiti i simbolične povijesne lokacije, pa takav status zaštite imaju u Sloveniji i partizanske ratne bolnice iz vremena Drugog svjetskog rata.

Iz napuštenog dijela nekadašnjeg rudnika Barbarin rov u kojemu su se sredinom 1945. godine vršile izvansudske egzekucije, državno je povjerenstvo za tzv. "prešućene" grobove 2009. godine ekshumiralo velik broj žrtava poratnog nasilja nad pripadnicima tzv. neprijateljskih vojski, ali i civilima.

Prema podacima slovenske vlade, utvrđeno je da su egzekutori po nalogu ondašnjih komunističkih vlasti ondje u svibnju i lipnju 1945.  usmrtili najmanje 1410 ljudi "većinom pripadnika vojnih postrojbi NDH,  slovenskih domobrana i civila".

Prema 2015. godine donesenom zakonu o prikrivenim grobištima i dostojnom pokopu žrtava posmrtni ostaci nađeni na tom stratištu prebačeni su i pokopani na spomen groblju Dobrava u Mariboru, uz predstavnike vlasti Hrvatske i Slovenije.

Da se dugi niz godina od javnosti skriveno stratište u starom rudniku proglasi kulturnim spomenikom državnog značaja i s posebnim režimom zaštite prvi je 2010. godine predložio tadašnji predsjednik državnog povjerenstva za prešućena grobišta, povjesničar Jože Dežman, javlja Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel