Bosna i Hercegovina     | 14.04.2022. 14:59 |

U Goraždu akcija sadnje na šest lokacija, posađeno oko 100 sadnica

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 14. aprila (FENA) - Organizacija World Vision BiH i Grad Goražde danas su realizirali akciju sadnje na šest lokacija u tom gradu, u sklopu aktivnosti čiji je cilj zaštita planete Zemlje.

 

 

Širom Goražda posađeno je oko 100 sadnica lipe, catalpe i bijelog jasena, u čemu su pomoć pružili učenici svih goraždanskih srednjih škola te osnovne škole "Husein ef. Đozo“, kao i članovi nevladinih organizacija.

- Akciju provodimo povodom Dana planete Zemlje čijoj zaštiti želimo doprinijeti i na ovaj način. U urbanim dijelovima grada sadimo medonosno drveće koje je i estetski lijepo tako da je korist višestruka i želimo budućim generacijama pokloniti lijepa šetališta i druga mjesta, a ukupno smo posadili 97 sadnica - kazala je koordinatorica za razvoj zajednice World Visiona BiH Edisa Ahmetspahić-Hendo.

Pored šetališta Rasima Živojevića, sadilo se i na Iranskom šetalištu, u Višegradskoj ulici, naselju Prvi maj te u parku Plavi cvijet, gdje su posađene i sadnice smrče.

- Sadnjom drveća vraćamo dug prema planeti Zemlji, jer besplatno dobijamo kisik. Postoji pregršt razloga zašto drveće poboljšava kvalitet života u gradovima. Ipak, već niz godina je broj krošnji u padu u gradskim sredinama. Veliko zrelo drveće koje dođe do kraja svog životnog vijeka često se zamijeni sa manjim vrstama, a nekada potpuno nestane površina na kojoj je drvo raslo. Ovo je ujedno i jedan vid revolta prema 'betonizaciji gradova' širom BiH. Osim toga, drveće je prirodna prepreka buci i vizualnom zagađenju, što promoviše zdravlje. Nadamo se da će ove sadnice preživjeti 'vandalske činove' kojih je sve više i u gradu na Drini - kazao je jedan od učesnika akcije Dženis Ćulov.

Organizacija World Vision ovu akciju provodi u devet bh. općina, a tokom ove godine je posađeno oko 5.000  sadnica. Danas je najavljen  i nastavak saradnje s Gradom Goražde na drugim aktivnostima u cilju jačanja kapaciteta zajednica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kroz projekt Grada Goražda i World Visiona 22 porodice dobile motokopačice

World Vision BiH: Prisilno prosjačenje u BiH u porastu

Unaprijeđena zaštita djece u vanrednim situacijama u pet općina u FBiH

Promo

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM