Ekonomija     | 12.04.2022. 15:59 |

Uskoro počinje izgradnja dječijeg parka na Bjelašnici

FENA Saopćenje, Foto/ visit sarajevo

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) – Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo danas su potpisali dva ugovora za sufinansiranje projekata koji doprinose razvoju specifičnih oblika turizma, a čija će realizacija biti na području općine Trnovo. Turistička zajednica KS susfinansirat će dva projekta: izgradnju dječijeg parka na Babinom dolu i promocija tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela.

Projekt „Izgradnja dječijeg parka na Babinom dolu“ sadržajno će obogatiti lokalitet Bjelašnice, povećati kapacitet društvene infrastrukture i omogućiti turistima i lokalnom stanovništvu dodatne zabavno-rekreativne aktivnosti u prirodnom ambijentu, stavljajući poseban naglasak na porodice s djecom.

Sve sprave i mobilijar će biti izgrađeni od prirodnih i neškodljivih materijala, čime se podiže ekološka svijest i pojačava kvalitet života. Izgradnjom dječijeg parka, Bjelašnica će dobiti nove, kvalitetne sadržaje koji će biti besplatni i dostupni svim posjetiocima tokom cijele godine.

Projekt „Promocija tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela“ ima za cilj osnažiti gastronomiju kao dio ponude održivog turizma na području općine Trnovo, dok je krajnji cilj projekta unapređenje jedinstvenog imidža destinacije kroz promociju tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela.

- Prepoznali smo značaj razvoja gastro turizma kao centralnog i neizostavnog dijela turističke ponude koji poseban uticaj ima na povećanje potrošnje, što se direktno odražava na rast prihoda od turizma i jačanje lokalne ekonomije.

Kroz zajedničke projekte koji doprinose obogaćivanju, unapređenju i promociji turističke ponude, nastojimo ojačati saradnju s lokalnom zajednicom i promicati turizam kao jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Turstičke zajednice KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za projekte 35 neprofitnih organizacija, iz budžeta BPK 151.000 KM

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata i jedan mikrobiznis

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel