Svijet     | 11.04.2022. 13:10 |

Sjeverna Koreja oblježava desetu godišnjicu vodstva Kim Jong Una

FENA Internet

SEUL, 11. aprila (FENA) – Sjeverna Koreja pohvalila je čelništvo Kim Jong Una u razvoju nuklearnog oružja, promovirala je njegova politička dostignuća i objavila je nove portrete i izložbe kojima se slavi njegova deseta godišnjica na čelu Radničke partije Koreje (RPK).

 

Smatra se da je Kim preuzeo vlast kada je bio imenovan za vrhovnog zapovjednika vojske nakon smrti njegovog oca Kim Jong Ila u decembru 2011.

Danas se obilježava deseta godišnjica otkako je mlađi Kim izabran za partijskog i državnog čelnika. Porodica Kim vlada jednopartijskom državom tokom njene kompletne istorije.

 U govoru održanom na nacionalnom skupu u nedjelju, Choe Ryong Hae, član prezidija političkog biroa Centralnog komiteta RPK i jedan od najviših zvaničnika pod Kimovom vlašću, pohvalio je sjeverrnokorejskog čelnika kao “darovitog mislioca i teoretičara, sjajnog državnika i nedvosmisleno velikog zapovjednika”.

Dešavanja kojima je pokrenuta sedmica komemoracija također će uključivati 110. godišnjicu rođenja Kim Il Sunga, sjevernokorejskog utemeljitelja i djeda Kim Jong Una, u petak.

Snimci s komercijalnhih satelita također prikazuju sjevernokorejske vojnike kako vježbaju za vojnu paradu, i postoje nagovještaji da bi Sjeverna Koreja na tom dešavanju mogla pokazati svoje interkontinentalne balističke rakete.

Prošlog je mjeseca Sjeverna Koreja izazvala uzbunu u Seulu, Tokiju i Washingtonu, izvodeći prvu punu probu intertkontinentalne rakete od 2017. godine, okončavajući samonametnuti moratorij na takve probe, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadgledao probno ispaljivanje iz 'tehnički ažuriranog' višecjevnog raketnog sistema

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli