Bosna i Hercegovina     | 11.04.2022. 10:14 |

Putopisno predavanje Stipe Božića i Marija Celinića o usponu na Mount Everest

FENA Hana Imamović, Foto: Foto FENA

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Planinarsko društvo Treskavica organizirat će sutra, 12. aprila, u Sarajevu predavanje "Putopisno putovanje o usponu na Mount Everest“ na kojem će govoriti hrvatski alpinista Stipe Božić i bivši MMA borac Mario Celinić koji su na najvišem vrhu svijeta ukupno bili tri puta.

Moderator događaja bit će bh. alpinista Zehrudin Isaković koji je za Fenu kazao da mu je izuzetna čast najaviti predavanje o najpoželjnijoj planinskoj destinaciji svijeta Mount Everestu (8.848).

- Bit će to priča o Everestu iz vremena klasičnih ekspedicija do savremenih komercijalnih odlazaka na Himalaje. Ujedno, naši gosti će nam otkriti šta se događa u "zoni smrti" iznad 8.000 metara. Također će sebe i nas podsjetiti na najteže, ali i najljepše trenutke uspona - kazao je Isaković.

Isaković kaže da će biti zanimljivo usporediti dvije epohe penjanja na taj harizmatični vrh i govoriti o tome da li je izgubila čar nekadašnjih uspona u nepoznato kada je svaki korak bio nova avantura, kao i vrijedi li uspon na Mount Everest danas kako što je vrijedio u eri penjanja osamdesetih godina prošlog vijeka.

Govorit će se i o tome slažu li se ovi osvajači Everesta s tvrdnjom slavnog penjača Reinholda Messnera koji smatra da su komercijalne ekspedicije od Everesta napravile Disneyland, a od alpinista turiste.

O toj veličanstvenoj izazovnoj planini i savladavanju njenih litica govorit će hrvatski alpinista, putopisac, reditelj dokumentarnih filmova i član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Stipe Božić koji je vrh svijeta osvojio dva puta - 15. maja 1979. godine i deset godina kasnije 10. maja 1989. godine kao tek drugi Evropljanin poslije Messnera kome je to uspjelo.

Popeo se i na najviše vrhove svih sedam kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu, osim Everesta na K2 8.611 metara nadmorske visine 1993. godine i Kanchenjunga 8.586 metara nadmorske visine 1991. godine.

Mario Celinić osvojio je Everest prošle godine, a kaže da ga je upravo bavljenje borilačkim sportovima naučilo visokom pragu tolerancije na bol, iscrpljenost i patnju.

- Moraš biti fizički dovoljno jak da se možeš nositi sa svojom težinom i ruksakom od deset kilograma i imati alpinističkog iskustva, znati se penjati po ledu i stijenama i biti naviknut na prizore visina, ponora. Moraš biti spreman na hladnoću, glavobolje i nespavanje - ispričao je jednom prilikom Celinić.

Na sutrašnjem predavanju publika će imati priliku i sama učestvovati u razgovoru, a među gostima bit će i Muhamed Šiśić učesnik tadašnje jugoslovenske ekspedicije na Everest 1979. godine kada je Božić prvi put osvojio taj vrh.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Planinarsko društvo 'Orlova stina' obilježilo 20 godina postojanja

Božić: Kad nas više ne bude ostaje samo priča o nama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel