Bosna i Hercegovina     | 05.04.2022. 14:06 |

Čestitka potpredsjednice FBiH Mahmutbegović povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, uputila je u povodu 6. aprila - Dana grada Sarajeva, čestitku svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

- Šesti april ima izuzetnu važnost ne samo za historiju glavnog grada, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. To je datum kada se Sarajevo sjeća, ne samo konačnog oslobođenja od fašističkih okupatora 1945., već i dan kada je otvoreno počela agresija na našu zemlju 1992. godine. To je dan kada su počeli monstruozni planovi cijepanja državne teritorije, etničkog čišćenja regija, gradova i  rušenja svega što podsjeća i asocira na nas i našu hiljadugodišnju Bosnu i Hercegovinu. Monstruozni planovi su praćeni najstravičnijim zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom jedne međunarodno priznate države - dan kada je u srcu evropskog kontineta počelo otvaranje koncentracionih logora, ubijenje djece, žena, staraca, obilježavanje, protjerivanje i likvidiranje ljudi zbog njihove vjerske, etničke i kulturološke pripadnosti, dan kada je počelo kršenje svih konvencija i običaja modernog ratovanja i dan kada su pogažene sve konvencije o žaštiti i poštivanju ljudskih prava - istakla je Mahmutbegović.

Naglasila je da su "uprkos svim teškim danima kroz koje su prošli, građani glavnog grada uspjeli sačuvati kontinuitet međusobnog uvažavanja različitosti i razumijevanja koji su oduvijek krasili našu jedinu domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu i naš glavni grad".

- Pozitivan duh Sarajeva i Sarajlija preživio i nadživio je sve izazove i sigurna sam da će Sarajevo i u budućnosti biti primjer pozitivnih priča, suživota i prosperiteta. Svim stanovnicima glavnog grada i građanima Bosne i Hercegovine, čestitam 6. april, uz poruku da predano čuvamo našu, sarajevsku i bosanskohercegovačku posebnost, koja već vijekovima živi i koja je satkana od ljudskih i civilizacijskih dostignuća i vrijednosti! Sretan nam Dan grada Sarajeva! - poručila je Mahmutbegović u čestitki, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konaković povodom Vaskrsa uputio čestitku mitropolitu dabrobosnaskom Hrizostomu

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao Vaskrs

Predsjednik i dopredsjednik Skupštine Distrikta čestitali Uskrs

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel