Kultura     | 05.04.2022. 11:53 |

Ćatibušić: Namjera je da saradnja dvije pozorišne kuće bude što intenzivnija

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Predstava "Hamlet" u režiji Zlatka Pakovića i produkciji Narodnog pozorišta Tuzla gostovat ću u Narodnom pozorištu Sarajevo na Dan grada Sarajeva 6. aprila, a ujedno se ovim gostovanjem intenzivira saradnja te dvije pozorišne kuće.

 

-Naše dvije kuće jedne su od najznačajnih kulturnih institucija u BiH i kroz našu dugu historiju uvijek smo imali intenzivnu saradnju. Kuriozitet je da je Narodno pozorište Sarajevo svoju prvu premijeru izvelo u Tuzli, što našu umjetničku vezu čini još čvršćom. Posebno smo sretni što ćemo na Dan grada imati priliku dijeliti radost teatra s građanima Sarajeva i što ćemo na 30. godišnjicu opsade našeg glavnog grada imati priliku sa scene pokazati da svi oni koji su htjeli da Sarajeva i naše domovine ne bude, nisu u tome uspjeli - izjavio je Feni direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

On je istaknuo da je "Hamlet" monumentalno djelo, sveti gral u glumačkoj profesiji. Ističe da je Narodno pozorište Tuzla kao kuća, predanim radom u proteklom periodu, sjajnim predstavama i energijom uspjelo da se dovede u situaciju u kojoj je prirodno da se uhvate u koštac sa izazovom kao što je Shakespeareov "Hamlet".

-Nakon izuzetno uspješne predstave 'Crkva bosanska' i naše prve saradnje s redateljem Zlatkom Pakovićem ovo je nastavak naših htijenja da radimo predstave koje pomjeraju granice u društvenom i u teatarskom smislu. Naša je namjera, uzevši u obzir sve navedeno, da saradnja naše dvije pozorišne kuće u narednom periodu bude što intenzivnija, da što više Sarajeva bude u Tuzli i što više Tuzle u Sarajevu - naglasio je Ćatibušić.

U predstavi "Hamlet", koja će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena s početkom u 19.30 sati, igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić i Milenko Iliktarević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dva 'Hamleta' na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Premijera mjuzikla "Kosa" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

Odigrana premijera predstave 'Kralj Betajnove' u Narodnom pozorištu Tuzla

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel