Svijet     | 30.03.2022. 09:51 |

Kislitsa: Humanitarna katastrofa u Ukrajini element je ruske vojne strategije

FENA Internet, Foto/ EPA

KIJEV, 30. marta (FENA) - Humanitarna katastrofa u Ukrajini element je ruske vojne strategije, rekao je stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Sergej Kislitsa na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini, javlja dopisnik Ukrinforma. 

Kako je on kazao, Ukrajina zahtijeva da Rusija odmah i bezuslovno provede sve odredbe nedavno usvojene rezolucije Humanitarne posljedice agresije na Ukrajinu koju je usvojila Generalna skupština UN-a. Ova rezolucija predviđa sporazum o prekidu vatre, povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i humanitarnu pomoć Ukrajini.

- Sa žaljenjem, moram priznati da Rusija ne pokazuje spremnost da odustane od svoje strategije namjernog pogoršanja humanitarne situacije na lokalnoj razini. Nakon što je prvobitni plan blitzkriega propao, ruske trupe su prešle na plan B - rekao je Kislitsa.

Prema njegovim riječima, ruski plan B predviđa izazivanje humanitarne katastrofe u cijeloj Ukrajini i uništavanje poljoprivrednog potencijala zemlje kako bi uplašio ukrajinsko političko vodstvo i narod i natjerao ih na predaju.

On tvrdi da Rusija koristi širok i iznimno brutalan alat. To uključuje namjerno uništavanje stambenih naselja i kritičnih infrastrukturnih objekata, raketne napade širom zemlje, blokadu gradova, kršenje sporazuma o humanitarnim koridorima, teror nad civilima unutar okupiranih područja, uključujući otmice i ubistva. Kislitsa je naglasio da su ruske trupe već otele oko 30 lokalnih čelnika, aktivista i novinara.

Ruske trupe lansirale su 467 balističkih, krstarećih i hipersoničnih projektila na stambena naselja. Prema Kislitsi, to je najintenzivniji napad projektilima u tako kratkom razdoblju u cijeloj historiji.

Kislitsa je istaknuo da Mariupolj ostaje krvava rana u srcu Evrope. Prema lokalnim vlastima, tamo je poginulo najmanje 5.000 ljudi. Oko 150.000 lokalnih stanovnika i dalje je zarobljeno u opkoljenom gradu.

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u je naglasio da Moskva pokušava odvesti dio civila u Rusiju, što nije samo cinično licemjerje, već i grubo kršenje zakona i običaja ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava. Trenutno je oko 40.000 Ukrajinaca prisilno deportovano u Rusiju i Bjelorusiju.

Osim toga, ruske trupe granatiraju kolone za evakuaciju, koje se pokušavaju voziti od Mariupolja prema teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Trenutno je izbjeglo ukupno 1,8 miliona djece. Ruske trupe ubile su najmanje 143 djece i ranili 216 djece.

Kislitsa je više puta pozvao zemlje da se pridruže Grupi prijatelja koju čine države članice UN-a predane utvrđivanju odgovornosti kršitelja međunarodnog prava i ljudskih prava nakon ruske agresije na Ukrajinu. Ova grupa je osnovana prošlog petka i trenutno uključuje 50 zemalja članica.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Stoltenberg u nenajavljenoj posjeti Kijevu obećao novo oružje za Ukrajinu

Poljski farmeri uklonili blokade na posljednjem graničnom prelazu s Ukrajinom

UAE i Ukrajina dovršili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel