Bosna i Hercegovina     | 24.03.2022. 16:14 |

Bosić: Sjednica Doma naroda pokazala da je BiH još u političkoj blokadi koja će trajati do izbora

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) izjavio je da je današnju sjednicu Doma obilježilo prebacivanje odgovornosti za trenutnu situaciju s jednih na druge. 

- Inicijativa o ubrzanom davanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj unije je čist primjer političke igre jer iza toga ne stoji nikakav rad koji bi to omogućio, a čak smo obaviješteni da su predstavnici EU rekli da nema uvjeta za to - naveo je Bosić.

Smatra da se ovim pokazalo da je BiH i dalje u političkoj blokadi koja će sigurno trajati do novih izbora.

Bosić kaže da je pozitivno što su određene stranke koje su bile protiv mjera za ublažavanje ekonomske krize promijenile stav, a prvenstveno Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

- Ipak zabrinjava što postoje naznake da je sve to samo igra i da su u potrazi za razlogom da u drugom krugu odbiju zakon o diferenciranoj stopi PDV-a, što se vidi iz negativnog izvještaja Uprave za indirektno oporezivanje - poručio je Bosić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas principe dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji predviđa stopu PDV-a od pet posto za lijekove i osnovne životne namirnice, a 22 posto za luksuzne proizvode u redovnoj proceduri. Sada bi trebala uslijediti amandmanska faza, prije nego zakon konačno bude usvojen.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Ademović čestitao 1. maj, Međunarodni praznik rada

Ademović zakazuje hitnu sjednicu Doma naroda u petak, cilj usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca

Cvitanović se nada hitnom usvajanju Zakona o sprječavanju pranja novca

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel