Bosna i Hercegovina     | 21.03.2022. 16:49 |

OSCE-ova misija donirala računarsku opremu za Ured TK za borbu protiv korupcije

FENA Saopćenje

TUZLA, 21. marta (FENA) - U nastojanju da tehnički pomogne osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona (TK), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je donirala računarsku opremu. Donaciju je ministrici pravosuđa i uprave TK Senadi Dizdarević uručila šefica OSCE-ove misije, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Uime Vlade TK zahvalnost na toj donaciji prethodno je izrazio i premijer TK Irfan Halilagić, naglasivši da će sigurno biti korisna u smislu početnih koraka koje Vlada TK poduzima u tom pravcu.

- Mi smo iskazali naše opredjeljenje da ćemo nastaviti raditi na formiranju Ureda, u smislu kadrovskog popunjavanja, tehničko-materijalnog osposobljavanja samog Ureda - kazao je Halilagić.

Ambasadorica Kavalec istaknula je da je neophodno jačati kapacitete za borbu protiv korupcije  u ovom kantonu, naročito u sferi prevencije korupcije.

- Naša misija nastavit će pružati podršku realizaciji antikoruptivnih napora u TK, naročito aktivnosti usmjerenih na formiranje javnih registara i jačanja kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije - naglasila je Kavalec, podcrtavši da je to i motiv današnje donacije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK, prema riječima ministrice Senade Dizdarević, je suport i bit će tu da pomogne uspostavljanju Ureda.

Kada je u pitanju formiranje javnih registara, kazala je ministrica Dizdarević, već je pristiglo 312 prijava, te 600 koverata sa prijavama podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Današnja donacija opreme dobrodošla je tehnička podrška za uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini, što će biti i prva aktivnost sa kojom će se susresti uposleni u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, naglašeno je ovom prilikom, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana panel diskusija 'Efikasni modeli osnaživanja parlamentaraca u borbi protiv korupcije'

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH s predstavnicima TI BiH

Fejzić: ZDK napravio snažan iskorak u jačanju sistema prevencije i borbe protiv korupcije

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli