Svijet     | 11.03.2022. 10:46 |

Indeksi na Wall Streetu u padu, inflacija u SAD-u najviša u posljednjih 40 godina

FENA Internet

NEW YORK, 11. marta (FENA) - U četvrtak kasno navečer pale su cijene dionica na Wall Streetu jer je inflacija u SAD-u dosegnula novu najvišu razinu u 40 godina pa se ulagači boje da će američke Federalne rezerve morati dodatno zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 112 bodova ili 0,34 posto, na 33.174 boda, dok je S&P 500 spao 0,43 posto, na 4.259 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 13.129 bodova.

Nakon snažnog rasta dan prije, u četvrtak su se indeksi ponovno našli u negativnoj putanji jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije, nakon što je objavljeno da je u februaru 2022. godine stopa rasta potrošačkih cijena dostigla 7,9 posto na godišnjem nivou, što je najviši u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dvije sedmice počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije. 

- Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mjesec, inflacija će dodatno porasti jer će biti se uzeti u obzir dodatni rast cijena sirovina - upozorio je Paul Nolte, portfolio menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Većina analitičara očekuje da će iduće sedmice Federalne rezerve povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren ukupan promet od 17.440,50 KM

Na Sarajevskoj berzi ostvaren ukupan promet od 76.214,48 KM

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel