Svijet     | 09.03.2022. 13:43 |

Bijela kuća: Venezuela oslobodila dvojicu američkih državljana

FENA Internet, Foto/ Twitter

WASHINGTON, 9. marta (FENA) - Venezuelanska vlada oslobodila je dvojicu američkih državljana, uključujući naftnog direktora koji je bio zatvoren zajedno s kolegama više od četiri godine, dok nastoji poboljšati odnose s Bidenovom administracijom dok traje rat Rusije s Ukrajinom, objavila je Bijela kuća.

Gustavo Cardenas pušten je na slobodu nakon što je visoki dužnosnik Bidenove administracije tajno posjetio Venezuelu za vikend. Oslobođen je i Jorge Fernandez, koji je uhapšen prošle godine pod, kako je Bijela kuća opisala, "lažnim optužbama".

- Ovi muškarci su očevi koji su izgubili dragocjeno vrijeme sa svojom djecom i svima koje vole, a njihove porodice patile su svaki dan njihove odsutnosti - rekao je predsjednik Joe Biden u izjavi, prenosi Associated Press. 

Saopćenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je venezuelanski predsjednik Nicolás Maduro signalizirao interes za poboljšanje odnosa u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu izazvala zabrinutost u Sjedinjenim Državama zbog porasta cijena plina. U svom televizijskom obraćanju naznačio da je spreman prihvatiti zahtjeve SAD-a da nastavi pregovore sa svojim protivnicima kao prvi temelj za bilo kakvo oslobađanje od američkih sankcija koje su godinama kažnjavale naciju OPEC-a.

Američki dužnosnici nisu naveli nikakve druge konkretne ishode razgovora, ali su rekli da objava odražava višemjesečnu izgradnju odnosa, posebno Rogera Carstensa, predsjedničkog izaslanika administracije za pitanja talaca.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel