Sport     | 08.03.2022. 13:07 |

Ragbi klub Čelik za 50. godišnjicu odštampao monografiju kluba i poštansku markicu

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 8. marta (FENA) - Ragbi klub Čelik Zenica i Ragbi savez Bosne i Hercegovine pripremili su bogat program obilježavanja 50. godišnjice tog kluba i ragbi sporta u BiH, povodom čega su štampali i monografiju "50 godina ragbija u BiH", a državna kompanija BH Pošta danas je izdala i prigodnu poštansku markicu.

Kako su istakli na današnjoj pres-konferenciji, centralni program obilježavanja ovog značajnog jubileja bit će održan od 11. - 13. marta.

Obilježavanje 50. godišnjice zeničkog kluba započet će u petak, 11. marta, izložbom eksponata (18.00 sati) u Muzeju Grada Zenica, a nastavit će se promocijom poštanske markice (18.30) te promocijom monografije “50 godina ragbija u BiH”, autora novinara “Oslobođenja” Mirze Dajića (19.00 sati).

- Ova "jajolika" lopta objedinila je masu naših omladinaca. Lično mi je veliko zadovoljstvo, posebno čast ne samo što ću sresti svoje prijatelje, saigrače i igrače, nego zbog 50 godina ragbija u Zenici, koji je zaista jedan dugotrajan period. Sami su počeci bili teški pa nisam vjerovao da ćemo izdržati ni 10 godina, a 10. godišnjicu proslavili smo i osvajanjem titule prvaka bivše Jugoslavije - istakao je Suad Kapetanović, pokretač ragbija u Zenici, koji je bio i igrač i trener zeničkog tima.

Klub se, napomenuo je, održao ne samo angažmanom igrač na terenu, nego i izvan terena, jer su “kopali kanale” kako bi osigurali sredstva za putovanja.

- Zahvalan sam svima što su u teškim trenucima za državu, a posebno Zenicu koja je bila jako ugrožena, omogućili da doživimo 50 godina rabija, što je jedinstven primjer - podvukao je Kapetanović.

Predsjednik Ragbi saveza BiH (RSBiH) Semir Mahić, koji je također bio igrač tog kultnog zeničkog kluba, podvukao je kako je iz RK Čelik nastao i RSBiH.

- RSBiH je i prvi registrovan državni sportski savez, koji je odigrao i prvu međunarodnu utakmicu. Bilo je to u oktobru 1992. godine, protiv reprezentacije Hrvatske. RSBiH ove godine slavi 30 godina postojanja - napomenuo je Mahić.

Podsjetio je kako su preko posrednika poslali aplikaciju te primljeni u Svjetske ragbi federacije (FIRA), s obzirom na to da nisu bili u mogućnosti da u maju 1992. godine pošalju svoje predstavnike na Kongres.

- Sve što se dešavalo u RSBiH potiče iz RK Čelik, koji je dao i najviše reprezentativaca BiH - podvukao je Mahić.

Predsjednik RK Čelik Samir Fetić istakao je kako je kolega Dajić “vrijedno i istrajno radio” te se nadaju kako će monografija, u kojoj su sažeti podaci o svim važnim trenucima i osobama za klupsku historiju, “zadovoljiti sve kriterije koje jedna monografija treba da ima”.

- U subotu imamo okupljanje svih generacija ragbista, zatim i svečanu sjednicu Skupštine kluba te, navečer, druženje. U nedjelju ćemo organizirati turnir za mlade - najavio je Fetić.

Trener mlađih uzrasta Mirza Oruč najavio je kako će se u subotu, 14. marta, na Stadionu “Kamberovića polje”, sa početkom u 12.00 sati, odigrati dvije revijalne utakmice, na kojima će nastupiti svi ragbijaši koji su igrali za Čelik.

- Igrat će Crni protiv Crvenih. Prva je utakmica za igrače preko 40 godina, a nakon toga i za igrače do 40 godina starosti. Na lokaciji Starog pozorišta, u 20.00 sati, bit će održana svečana sjednica Skupštine RK Čelik, a nakon toga i druženje svih generacija - najavio je Oruč.

Obilježavanje velikog jubileja okončat će turnirom za mlađe kategorije, za koje je, kako je istakao Oruč, najavljen dolazak osam ekipa različitih kategorija iz Srbije i Hrvatske te, naravno, Čelika. Cilj je, istakao je, da u narednim danima zeničkoj publici približe sve što je značio i šta znači RK Čelik.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zenički Čelik domaćin 5. dječijeg ragbi festivala za mlade iz regije

Zagrepčani prvaci, Čelik posljednji u Regionalnoj ragbi ligi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel