Ekonomija     | 03.03.2022. 15:39 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

U Brčkom 'Dan uljarica' o značaju domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. ožujka (FENA) – U organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije Bimal održan je "Dan uljarica" na temu "Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize".

 

 

Poljoprivredni proizvođači su poslije skoro dvije godine imali priliku da se na jednom mjestu sastanu i da razgovaraju s predstavnicima resornih institucija o stanju u poljoprivredi.

"Na snagu i značaj domaće proizvodnje u najvećoj mjeri do sada podsjetila nas je kriza izazvana covidom-19. Samo vlastita proizvodnja hrane može osigurati sigurnost za BiH, a jaka poljoprivredna proizvodnja i povećanje sirovinske baze je osnova za stabilnu prehrambenu proizvodnju", rekao je izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije 'Bimal' Ševal Suljkanović.

Poljoprivrednici ističu kako poljoprivredna proizvodnja u Bosni i Hercegovini, naročito kada je riječ o industrijskom bilju i kulturama uljarica ima prostora za razvoj. Za to je, smatraju, potreban skup mjera i poticaja koji će ohrabriti proizvođače da uđu u sjetvu i povećaju zasijane površine.

"Dan uljarica postoji kako bi pružio priliku poljoprivrednim proizvođačima uljarica da dobiju informacije o zagarantiranom otkupu koji osigurava jedina domaća fabrika jestivog ulja Bimal. Povećanjem sirovinske baze sjemena uljarica u BiH mi ćemo zajedno zaustaviti ovisnost od uvoza sirovine i pozitivno utjecati na domaći agrar i zaštitu domaćih proizvođača", dodao je Suljkanović.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenje za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstvo poljoprivrede Županije Posavske govorili su o aktivnostima koje resorne institucije provode kako bi unaprijedili stanje domaće poljoprivrede i stimulirali proizvodnju u trenutku poskupljenja repromaterijala.

Zaključak 'Dana uljarica' jest da se domaća poljoprivredna proizvodnja može razviti i tako osigurati adekvatnu sirovinsku bazu i zalihu hrane u krizama.
Uz zajednički trud svih aktera koji sudjeluju u ovom procesu, poljoprivrednici imaju veće šanse da se okrenu ka proizvodnji i jačanju domaće konkurentnosti.

Za kraj, istaknuto je da domaća proizvodnja bez svijesti o kupovini domaćih proizvoda ne može sama izazvati bitne promjene u zemlji, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dan uljarica u utorak u Brčkom

Dan uljarica održan u Brčkom

'Dan uljarica' idući tjedan u Brčkom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel