Bosna i Hercegovina     | 25.02.2022. 15:08 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Zenica korak bliže EU standardima u tretmanu otpadnih voda

FENA Saopćenje

ZENICA, 25. februara (FENA) - Grad Zenica je u proteklom periodu pokrenuo nekoliko velikih razvojnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda.

Nakon uspješne provedbe projekta BiH II, koji je imao za cilj unapređenje postojećeg stanja vodovoda u Zenici i koji je u završnoj fazi realizacije, približava se početak realizacije sljedećeg velikog razvojnog projekta ''Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici''.

Projekat se sastoji od dvije kompomente i to izgradnje sistema kolektora i izgradnje mehaničko – biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda, saopćeno je iz JP VIK Zenica.

Cilj ovog projekta je da se na higijenski i ekološki prihvatljiv način izvrši prikupljanje i transport gradskih otpadnih voda, a potom i odgovajući tretman u budućem postrojenja za tretman otpadnih voda.

Uspješnom realizacijom projekta poboljšaće se kvalitet života građana Zenice, kao i kvalitet vode rijeke Bosne nizvodno od grada. Dodatni benefit ovog projekta je i obaveza najvećih industrijskih zagađivača (Mittal i RMU Zenica) da na odgovarajući način tretiraju svoje otpadne vode prije ispuštanja u rijeku Bosnu, što će imati veoma pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.

Za ovaj projekat Zenica je dobila značajna donatorska sredstva o čemu su zaključeni odgovarajući ugovori. Ukupan budžet projekta iznosi 19.266.697  eura (cca 37,68 miliona KM), koji čine grant Razvojne banke KfW u iznosu 13.516.697 eura, grant Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švicarske (SECO) u iznosu 4.750.000 eura i finansijski doprinos Grada Zenica u iznosu 1.000.000 eura

Aktivnosti na rješavanju administrativnih pitanja traju od 2017. godine, a u toku 2022. godine se očekuje početak realizacije radova na terenu.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Gradu Zenica

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli