Ekonomija     | 23.02.2022. 14:24 |

BHK CIGRE - Stručni skupovi za razvoj elektroprivrede i afirmaciju naučnog angažmana

FENA Darinka Mitrović,

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) u ovoj godini će organizovati i učestvovati na nekoliko značajnih skupova čiji rezultati bi trebalo da podstaknu razvoj elektroprivrede i doprinesu afirmaciji naučnog angažmana u toj oblasti.

Riječ je o Trinaestim danima Bosanskohercegovačke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) u Sarajevu, Trećem savjetovanju distributera električne energije (CIRED) u Mostaru, 49. Savjetovanju CIGRE u Parizu, te brojnim stručnim raspravama u zemlji i regiji.

- Naši članovi su pozvani da predlože i daju doprinos za potvrđivanje otvorenosti prema svim oblicima konstruktivne saradnje u zemlji, širem području jugoistočne Evrope i svijetu - izjavio je predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić povodom sjednice Upravnog odbora ove strukovne organizacije zakazane za četvrtak u Sarajevu.

Na njoj će, kako je najavio, biti razmotrene pripreme za učešće na tim skupovima i razmotren izvještaj o prošlogodišnjem izuzetno plodnom radu studijskih komiteta BH CIGRE i domaćih stručnjaka koji u njima djeluju.

- Posebno je značajno učešće stručnjaka iz BiH na 49. savjetovanju Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme sa sjedištem u Parizu. Na njemu će naša zemlja biti zastupljena sa četiri naučna referata što je najveći broj radova u istoriji BH CIGRE koji su prihvaćeni uz uvažavanje vrlo zahtjevnih kriterija organizatora – naveo je Bičakčić.

Sa aspekta kupaca, odnosno potrošača, kako je dodao, veoma je značajan program Trećeg savjetovanja elektrodistributera električne energije i okruglog stola u Mostaru na kojem će biti ponuđena rješenja objektivnog obračuna, fakturisanja i naplate korištenja distributivne mreže.

Stručnjaci odavno upozoravaju na to da postojeći tarifni sistem nije dovoljno fleksibilan da bi mogao odgovoriti zahtjevima i potrebama novih korisnika distributivne mreže. Sa novim modelima korisnicima te mreže bit će obezbijeđeno i aktivno učešće u njenom korištenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija CIGRE u Parizu - Rekordan broj referata iz BiH

Bajramović: Akademkinja Peruničić zaslužna za afirmaciju BH komiteta CIGRE

Elektroenergetika - Zemlje regije jačaju saradnju

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine