Bosna i Hercegovina     | 23.02.2022. 12:27 |

Završen projekt integriranog lokalnog razvoja u BiH, postignuti značajni rezultati

FENA Sanda Hrkić, Foto: Foto Fena: Jasmin Hasečić

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Projekt integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) realiziran u Bosni i Hercegovini od 2008. godine, kao zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i u saradnji sa ovdašnjim nosiocima vlasti na svim nivoima, polučio je značajne rezultate i pomogao razvoju sistema strateškog planiranja.

 

Projekt ILDP značajno je doprinio standardizaciji planiranja i upravljanja razvojem na lokalnom nivou te podržao više od 60 jedinica lokalne samouprave širom BiH u kreiranju i implementiranju njihovih strategija razvoja.

Slična pomoć je pružena i svim kantonima, Brčko distriktu BiH i Federaciji Bosne i Hercegovine. ILDP je pomogao u kreiranju temelja za uspostavu sistema strateškog planiranja i upravljanja razvojem na nivou entiteta, uključujući i uspostavu finansijskih mehanizama za ciljanu podršku realizaciji lokalnih razvojnih prioriteta.

Zamjenik rezistentne predstavnice UNDP u BiH Stephen Kinloch Pichat istaknuo je u izjavi za novinare prije završne konferencije, da taj projekt povezuje strateško planiranje sa godišnjim planiranjem i planiranjem budžeta u institucijama vlasti te doprinosi omogućavanju postizanja održivih ciljeva razvoja.

Direktor za razvojnu saradnju Ambasade Švicarske u BiH Siroco Messerli naglašava da je, Švicarske u periodu od 14 godina, osigurala značajnu finansijsku podršku realizaciji ILDP projekta i izražava zadovoljstvo razvojem lokalnog planiranja počevši od nivoa općina i gradova pa do viših nivoa vlasti. Kako precizira, tim projektom omogućeno je sudjelovanje građana zajednica, privatnog i nevladinog sektora u planiranju na lokalnoj razini.

- Uspostavljanje takvih sistema planiranja otvara se put za realizaciju ciljeva održivog razvoja odnosno Agende 2030 u Bosni i Hercegovini. Švicarska će ostati angažirana u domeni lokalnog upravljanja, kroz druge projekte i aktivnosti - naglasio je. Zahvalan je predstavnicima svih nivoa vlasti koji su sudjelovali u tom projektu i poručio: "Sad je red da preuzmete taj sistem i nastavite ga dalje razvijati."

Nijaz Avdukić iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja kaže da je, u okviru tog projekta u Federaciji BiH, razvijen sistem planiranja, usvojen je Zakon o razvojnom planiranju i podzakonski akti.

- U FBiH došlo je, posljednjih četiri do pet godina, do razvoja i jedinica za razvojno planiranje u kantonima što je sjajan rezultat koji smo ostvarili, zajedno sa tim projektom - kazao je.

Načelnik Općine Laktaši Miroslav Bojić kaže da je proteklih 14 godina bilo značajno za razvoj općine Laktaši, kroz ILDI projekt urađeno je mnogo toga. Najvažniji rezultat svakako je, kaže, Zakon o strateškom planiranju Republike Srpske, a Općina Laktaši je imala još dosta koristi koje je ostvarila kroz taj projekt.

Projekt integriranog lokalnog razvoja pokrenut je 2008. godine kao zajednički projekt Vlade Švicarske i UNDP u BiH. Implemrntiran je u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i savezima općina/opština i gradova Federacije BiH i Republike Srpske.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpisana Deklaracija o smanjenju rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH

U Projekt integrisanog lokalnog razvoja uključeno još devet bh. općina

USK:Potpisan Protokol o saradnji u okviru projekta lokalnog razvoja ILDP (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel