Svijet     | 18.02.2022. 15:55 |

Hong Kong odgodio izbore za šefa izvršne vlasti

FENA Internet, Foto/ Twitter

HONG KONG,18. februara (FENA) - Hong Kong je u petak odgodio izbore za novog čelnika do maja kako bi se nosio sa rastućom epidemijom Covida, ali za razliku od prethodnih godina još nema jasnog favorita za osvajanje te pozicije, stvarajući dodatnu neizvjesnost oko budućnosti grada.

Otkako je bivša britanska kolonija vraćena Kini u 1997. izabrano je četvero čelnika izvršne vlasti grada, od kojih su se svi borili da balansiraju između demokratskih aspiracija nekih građana i vizije čelnika Komunističke partije Kine.

Svi dosadašnji gradski čelnici otada birani uživali su podršku Pekinga i birao ih je mali komitet sačinjen od lojalista vlade u Pekingu.

Za razliku od prethodnih vremena, kada su vjerovatni kandidati nagovještavali namjeru da se takmiče na izborima mjesecima unaprijed, nema jasnih favorita na ovogodišnjim izborima.

Diplomati, vladini izvori i politički posmatrači tvrde da je to djelimično i zbog toga što nema očiglednih naznaka ko je kineski favorit na izborima za šefa izvršne vlasti koji su se trebali održati 27. marta ali su danas pomjereni za 8. maj kaki bi se dopustilo vrijeme vladi da se bori protiv pogoršane situacije s epidemijom Covida.

Kogod da pobjedi na izborima, očekuje se da će podržati tvrdi kineski stav prema iskazivanju nezadovoljstva.

Čelnica izvršne vlasti Carrie Lam u petak je ponovo izbjegavala da odgovori na pitanja o tome da li će se natjecati za drugi mandat, i njen ured nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Među kandidatima čija se imena pominju u političkim krugovima su Lam, finansijski sekretar Paul Chan, bivši čelnik Leung Chun-ying, bivši direktor hokonške berze rođen u Kini, Charles Li, i prokineski poslanik Martin Liao, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli