Ekonomija     | 17.02.2022. 16:29 |

U Konjicu otvorene mogućnosti za zanimanja vodoinstalatera, varioca, CNC operatera

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Konjic

KONJIC, 17. veljače (FENA) - Rezultati projekta "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja s potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic" predstavljeni su u četvrtak u Srednjoj stručnoj školi Konjic.

Riječ je o projektu Općine koji je implementiran posredstvom Agencije za ekonomski razvoj "Prvi korak" Konjic u partnerstvu s JU" Srednja škola Konjic" i Udruženjem poslodavaca i samostalnih gospodarstvenika Konjic, a uz tehničku i financijsku potporu Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

-Stvaranje novih mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje, ali i stvaranje radne snage koja je konkurentna na tržištu rada, dugoročni je cilj Općine Konjic i zadovoljstvo je konstatirati da smo uspješno realizirali jedan od prvih projekata kojim smo taj cilj postigli- kazao je konjički načelnik Osman Ćatić.

Zahvaljujući potpori organizacije Helvetas u Srednjoj školi Konjic uz suglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, otvorene su mogućnosti za obrazovanje za četiri nova zanimanja: vodoinstalater, zavarivač/varilac, CNC operater i galvanizer, zadovoljavajući na taj način dugoročne potrebe realnog sektora.

- Kroz spomenuto, ali i stipendiranje srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja postigli smo nešto novo, što nam dozvoljava da s ponosom kažemo da se u ovom gradu stvaraju veliki pomaci na polju stručnog obrazovanja, stvaraju nove vrijednosti i šanse za mlade, kao i za gospodarske subjekte koji imaju tendenciju širenja – kazao je Ćatić.

 On je podsjetio da su bili svjesni da treba povećati suradnju obrazovanja i gospodarstva te kako je ovaj projekat to i dokazao na pravi način, nudeći mladima u Bosni i Hercegovini perspektivu.

- Naša namjera je da učenike osposobimo da nakon završene škole imaju kvalitetno upotrebljivo znanje, a to je jedino moguće ako imamo jedan partnerski odnos s gospodarstvom da učenici pored radionica, dio praktične nastave obavljaju u poduzećima - kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, izražavajući zadovoljstvo zbog uspješno realiziranoga projekta ali i kvalitetne i moderne opreme, mašina i alata, koje je škola kroz ove aktivnosti dobila.

Ajla Greda, direktorica Agencije "Prvi korak", zahvalila se ovom prilikom svim sudionicima u projektu, s akcentom na poslodavce i gospodarstvenike iz Konjica, koji su uz potporu u nabavci opreme, značajno pomogli u organiziranju Sajma karijernog informiranja za učenike osnovnih škola, koji će uskoro birati škole za svoja buduća zanimanja, priopćeno je iz Općine Konjic.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel