Kultura     | 10.02.2022. 15:07 |

Obilježavanje 75 godina nezavisnosti Indije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara ( FENA) - Ambasada Indije u BiH i Udruženje bosansko-indijskog prijateljstva povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije upriličit će obilježavanje ove godišnjice u subotu, 12. februara u prostorijama Ateljea Figure, u Sarajevu.

U saopćenju iz Ambasade Indije u BiH navodi se da od marta 2021. do augusta 2023. Indija obilježava 75 godina nezavisnosti od kolonijalne vladavine koja je držala zemlju pod dominacijom od sredine 19. do početka 20. stoljeća. Vlada Indije je događaj nazvala 'Azadi Ka Amrit Mahotsav' (AKAM) što u doslovnom prevodu znači Festival slobode, koja je poput eliksira omogućila zemlji napredak na brojnim poljima.

Ovom inicijativom Vlade Indije nastoji obilježiti 75 godina napredne Indije i slavne prošlosti njenog naroda, kulture i dostignuća. Mahotsav je posvećen indijskom narodu koji nije samo doveo Indiju tu gdje ona danas jeste, već koji u sebi nosi potencijal da realizira viziju premijera Narendre Modija o aktiviranju Indije 2.0, nadahnutu duhom 'Atmanirbhar Indije', tj. samoodržive Indije.

Inicijativu čini niz događaja u trajanju od 75 sedmica, počevši od marta 2021, a koji vode velikoj proslavi u augustu ove godine kada Indija navršava 75 godina nezavisnosti.

U skladu s tim, indijske misije širom svijeta realiziraju posebne inicijative koje simboliziraju Indiju 75. Obilježavanje AKAM-a u BiH započinje u februaru ove godine uzbudljivim kulturnim događajem u sarajevskom Ateljeu Figure (12. februara), a u saradnji sa Udruženjem bosansko-indijskog prijateljstva.

Festival slobode slavi pozitivna partnerstva i bilateralne odnose koji jačaju položaj Indije u svijetu. U skladu s tim, Amrita Sher-Gil kulturni nastavlja saradnju s balerinama i muzičarima Udruženja Bellarte koji će izvesti fuziju indijske muzike, a tom prilikom nastupit će i operna pjevačica Aida Čorbadžić. Pored toga, indijski umjetnici pri Ambasadi će izvesti duet table (vrsta udaraljki) i tradicionalnog Kathak plesa kako bi publici pružili uvid u klasičnu hindustani muziku. Prije ovog događaja, ljubitelji yoge u Bosni i Hercegovni su u saradnji s festivalom Sarajevska zima učestvovali u kampanji 750 miliona Surynamanaskara koju je pokrenula vlade Indije. Suryanamaskar je izveden u Brusa Bezistanu, u Muzeju Sarajeva, navodi se u saopćenju.
 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Indijski umjetnici snimili pjesmu podrške svijetu

Blues koncert Dane Gillespie u Ateljeu Figure

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel