Kultura     | 08.02.2022. 11:02 |

Kolektivna izložba "ReMemory/Umjetnost i sjećanje" posvećena savremenim oblicima memorijalizacije

FENA Alma Zukanović, Foto: brodac

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Kolektivna izložba pod nazivom "ReMemory/Umjetnost i sjećanje", koja će predstaviti radove šest domaćih i međunarodnih umjetnika te učesnika radionica o temi sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije, bit će otvorena 4. marta u sarajevskoj Galeriji "Brodac" u saradnji sa Kuma International.

Autor i osnivač Galerije "Brodac" Mak Hubjer kazao je za Fenu da su radionice stavile fokus na savremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu savremenih oblika memorijalizacije. Sastojale su se od teoretskih i praktičnih pristupa, te su koristile interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi sudionici u potpunosti uključili.

Zajedno sa odabranim učesnicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović odgovorili su na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, kako se sjećaju prošlosti i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu.

- Radionice su organizirane u okviru projekta pod nazivom "ReMemory 1992.-2022: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini". Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt se fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, a uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na nju – istakao je Hubjer.

Projekt je, dodaje, osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji.

- Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed - istakao je.

Tvrdi da su radionice ponudile jedinstvenu priliku za proučavanje prošlosti te da su istovremeno predstavljale svojevrsno ohrabrenje i poticaj na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u zajednici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mak Hubjer umjetnik koji 'zastavama' promišlja svakodnevnicu

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine