Regija     | 07.02.2022. 19:24 |

Srbija predala Izraelu arhivsku građu o progonu i stradanju Židova u NDH

FENA Internet, Foto/ Tanjug

BEOGRAD, 7. veljače  (FENA) -  Srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović uručio je u ponedjeljak veleposlaniku Izraela u Srbiji Jahelu Vilanu arhivsku građu vezanu uz progon i stradanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Digitalne kopije više od 162.000 stranica arhivske građe o progonu i stradanju Židova u NDH koje je Vojni arhiv prikupio služi dokumentiranju i očuvanju sjećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile što se dogodilo, ali i kako bi se spriječili sramni pokušaji relativizacije zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata, kazao je Stefanović.

Istaknuo je kako je suradnja Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Holokausta "Yad Vashem" veoma značajna te kako  "doprinosi jačanju odnosa između dviju zemalja, koji se zasnivaju na povijesnoj bliskosti srpskog i židovskog naroda koji su dijelili i sudbinu strahovitog stradanja tijekom Drugog svjetskog rata".

Vilan je kazao kako je važno da se povijesne činjenice sačuvaju od zaborava i da se ne dozvoli njihova revizija, kako se zločini ne bi ponovili, objavilo je srbijansko Ministarstvo obrane na svojoj službenoj web stranici.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Srbija: Vučević objavio kandidate za ministre u novoj srbijanskoj vladi

Vučić: Rezolucija o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a bit će donijeta preglasavanjem

Srbija: Potres jačine 4,1 stupanj prema Richteru registriran na području Kladova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel