Stranačke aktivnosti     | 10.01.2022. 16:28 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Saopćenje za jsvnost SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

U intervjuu za ugledni britanski list "The Guardian" premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako su “rat dobili seljaci” i da je Sarajevo “središte ničega”. Fortin podrugljiv i kolonizatorski stav o gradu heroju dolazi u trenucima kada se ponovo prijeti vrijednostima i principima koji Sarajevo čine evropskim Jerusalemom.

Do temelja porušeno Sarajevo, kojim danas vlada dezerter Forto, odbranili su i obnovili Sarajlije. Nije Sarajevo "centar ničega", nego je regionalni i evropski centar filma, muzike i drugih kulturnih djelatnosti. Tome svjedoče festivali poput SFF-a, MESS-a i drugih.

Za razliku od Edina Forte, koji je kao vojni obveznik pobjegao iz svog grada, Sarajevo su branili i odbranili Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Vinko Šamarlić, Enver Šehović i mnogi drugi časni branioci. Također, svojim "oružjem" Sarajevo su branili i odbranili Abdulah Sidran, Dino Merlin, Indexi, Mladen Vojičić Tifa, Nazif Gljiva i mnogi drugi kulturni radnici. Dakle, Sarajevo su branili i odbranili svi njegovi građani koji su, iako izloženi najužasnijim patnjama, pokazali najviši stupanj svoje moralne i civilizacijske premoći, te pri tome vlastitim životima trajno zaštitili multietničke simbole napadnutog grada. Svijet je toj borbi odavno odao priznanje.

Stoga, zahtijevamo izvinjenje premijera Forte, ali i njegovu hitnu ostavku, jer je nedopustivo da na čelu Kantona Sarajevo bude čovjek koji je napustio grad dok je isti bio teroriziran i pod okupacijom, a koji ga danas iz svog neznanja ili iz loše namjere vrijeđa na najružniji način.

PRESS SLUŽBA

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE

KANTONALNI ODBOR SARAJEVO

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

Obala Kulina bana 20

71 000 Sarajevo

TEL: 033/442-564

FAX: 033/207-095

WEB: www.sda.ba

                                                                                                                                            

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA Sarajevo

KO SDA - Nadamo se da će bivša ministrica Salihagić-Brčić promijeniti struku

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu