Bosna i Hercegovina     | 10.01.2022. 16:08 |

ZDK produžio na dvije godine primjenu Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave

FENA Saopćenje, Foto/ Pres-služba ZDK

ZENICA, 10. januara (FENA) - Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić potpisao je u Sarajevu sporazum o produženju primjene Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH u ovom kantonu na period od dvije godine, saopćeno je iz pres-službe Zeničko-dobojskog kantona.

 

Osim tog kantona, kolektivnim ugovorom potpisanim sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, obuhvaćeni su Kanton Sarajevo, Srednjobosanski, Bosansko-podrinjski, Posavski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski, Tuzlanski kanton i Federacija BiH.

Ugovorom je obezbijeđeno učešće sindikata u pripremi i izradi propisa koji reguliraju oblast radno-pravnih odnosa službenika organa državne službe. Također je reguliran status uposlenika u javnoj upravi, koji se odnosi na radne odnose, odmore i odsustva, zaštitu zdravlja, sigurnost na radu, plaće i naknade.

Propisano je i učešće reprezentativnog sindikata kod utvrđivanja platne osnovice i boda prije donošenja budžeta, kao i visina toplog obroka i regresa. Najniža plata u organima državne službe utvrđena je u visini do 70 posto prosječne plate u FBiH.

Ministar Nikolić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora kojim je propisan niz prava za zaposlene u organima državne službe, a koji se godinama primjenjuju u ovom kantonu.

Također je izrazio zadovoljstvo kvalitetom socijalnog dijaloga sa sindikatima, koji se vodi u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća, ali i generalnim odnosima sindikata i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu