Bosna i Hercegovina     | 10.01.2022. 14:37 |

Sindikat metalaca: Planirati za uvezivanje staža bar isti budžetski iznos kao 2021.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Prijedlogom budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, za uvazivanje staža planirano je 3,4 miliona KM za većinski državne i milion KM za privatne firme, ukupno 4,4 miliona KM, što je za 5,6 miliona KM manje nego 2021. godine.

To je naveo Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona u pismu u kojem od Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine i Sindikata metalaca Federacije BiH traži, zbog navedenog problema, blagovremeno djelovanje prema Vladi FBiH i Federalnom parlamentu.

Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona smatra da je opravdano planirati u ovogodišnjem federalnom budžetu barem isti iznos i strukturu sredstava za uvezivanje staža kao 2021. te omogućiti apliciranje po Javnom pozivu ne samo pravnim nego i fizičkim licima koja ispunjavaju uslove za penziju.

- Stava smo da su predviđena sredstva za uvezivanje staža za 2022. godinu nedovoljna i da ih treba planirati barem u istom iznosu kao i za 2021. godinu, i to iz nekoliko razloga.

Naime, 18. novembra 2021. godine su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje predviđaju mogućnost penzionisanja branilaca pod povoljnijim uslovima. Konkretno, zakon predviđa mogućnost spuštanja starosne granice za odlazak u penziju sa 65 godina, za ratni staž u dvostrukom trajanju, a najviše do 58 godina. Nadalje, brisana je odredba o  umanjenju penzije za raniji odlazak u penziju prije navršenih 65 godina starosti, kao što je bio slučaj. Također, poseban staž, tj. ratni staž u dvostrukom trajanju, vrednovan je s jednim umjesto sa pola boda za svaku godinu posebnog staža. Ova je mogućnost zanimljiva velikom broju radnika u realnom sektoru, a naročito radnicima čije su firme završile u stečaju ili su likvidirane i koji ispunjavaju ove uslove za penziju a nije im uvezan staž. Iz tog razloga bi broj aplikanata za uvezivanje staža u ovoj godini mogao biti daleko veći nego u prethodnoj, a za to će biti potreban i značajno veći iznos sredstava od planiranog - navedeno je u pismu.

Iz sindikata ističu da su prethodnih godina ukazivali na anomaliju prilikom definiranja kriterija za apliciranje po Javnom pozivu za uvezivanje staža, a to je nemogućnost da apliciraju fizička lica. 

Ove godine takva prijava bi morala biti omogućena i radnicima pojedinačno tamo gdje ne postoji pravni subjekt ili odgovorna osoba koja bi to u njihovo ime učinila (npr. nema stečajnog upravnika, firma likvidirana i dr.).

I ovo je razlog zbog kojeg bi broj aplikanata za uvezivanje staža mogao biti daleko veći nego prošle godine, što će iziskivati veći iznos, navedeno je također u pismu Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona čiji je potpisnik Kenan Mujkanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024.

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu