Bosna i Hercegovina     | 29.12.2021. 15:44 |

U Goraždu održana Policijska akademija za mlade

FENA Elma Geca, Foto: Foto/Fena: Elma Geca

GORAŽDE, 29. decembra (FENA) - U Goraždu je danas održana Policijska akademija za mlade, namijenjena učenicima srednjih škola. Riječ je o vannastavnim aktivnostima koje u okviru “Programa socijalizacije s pravom FBiH” već pet godina realizuje organizacija PH International-Ured u Sarajevu, uz finansijsku podršku Vlade SAD-a - Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona.

Cilj je doprinijeti vladavini prava i prevenciji maloljetničke delinkvencije u BiH.

Programski asistent Ureda PH International Sarajevo Amina Dučanović pojašnjava da se “Program socijalizacije s pravom u FBiH” realizuje u svim školama na području BPK Goražde, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom za obrazovanje, dok je Policijska akademija namijenjena isključivo srednjoškolcima.

Osmišljena je kao jedna vrsta interaktivnih sesija kao dio vannastavnih aktivnosti kojima se nastoji osnažiti povjerenje mladih u policiju.

-Srednje škole isključivo mogu biti dio Policijske akademije, vjerovatno zbog tog dobnog prelaza, u smislu  odrastanja, da se nekako na podrobniji način upute u ono što im budućnost nosi i da budu u prilici da sa policijskim službenicima razgovaraju o sveprisutnijim problemima, a sve s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije, upućivanja u vladavinu prava i na taj način oni postaju aktivni sudionici u svojoj lokalnoj zajednici - pojasnila je Dučanović.

Napomenula je da su dosadašnje organizirane akademije urodile plodom.

- Nama je uvijek cilj da se kod mladih stvori to povjerenje u policijske službenike, ne da ih doživljavaju kao oblik represije i straha, već da im se mogu obratiti na način da mogu odreagovati - naglasila je ona.  

Istražitelji odnosno inspektori sektora Uprave policije kantonalnog MUP-a koji su prethodno prošli i obuke u okviru ovog programa te držali predavanja i u školama, učesnicima akademije danas su prezentovali svoja znanja i vještine o različitim temama, kako bi doprinijeli da se mladi ne nađu ”s druge strane zakona”.

- To su teme maloljetničke delinkvencije, zloupotrebe droga, cyberbulinga odnosno kriminaliteta na internetu koje je danas jako zastupljeno, gdje se mnogo djece osnovaca i srednjoškolaca susreće sa zlostavljanjem preko interneta, tako da im želimo staviti do znanja da Uprava policije MUP-a BPK stoji na raspolaganju svima njima, ukoliko osjete potrebu da imaju bilo kakav problem kada su u pitanju kriminaliteti, da se mogu javiti našoj dežurnoj službi i inspektorima koji rade 24 sata na sprječavanju i zaustavljanju upravo tih oblika kriminaliteta - kazao je ministar za unutrašnje poslove BPK Goražde Armin Mandžo.

Policijskoj akademiji prethodile su i promotivne aktivnosti u okviru kojih su pripandici Jedinice za podršku Uprave policije MUP-a BPK mladima prezentovali i sva materijalno-tehnička sredstva sa kojima raspolažu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel