Kultura     | 28.12.2021. 13:14 |

Baletom ' Žetva' nakon dvije godine balet se vraća na scenu

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Ilustracija

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Početak postojanja sarajevskog Baleta označila je "Žetva", prvi balet koji su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Nakon 71 godinu uz stogodišnjicu rada Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni te teatarske kuće u koreografiji i režiji Edine Papo, 29. decembra, ponovo će se naći balet “Žetva”, koji je obilježio početak rada baletne scene.

Tim baletom, kako je istaknuto danas na pres-konefrenciji, se nakon skoro dvije godine pauze izazvane pandemijom balet vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, govoreći o predstojećoj premijeri, istakao je da je svojevremeno “Žetva” tadašnjeg sarajevskog baleta, kada je bila prvi put izvedena, bila prvi balet u ex Jugoslaviji.

Mustafić je dodao kako je baletna umjetnost važan umjetnički segment u Narodnom pozorištu, te najavio da će u Narodnom pozorištu više angažovati da se i baletna umjetnost više predstavi i ivan BiH.

Novoimenovani direktor Baleta Narodnog pozorišta Evgeny Gaponko istakao je između ostalog kako je ansambl Sarajevskog baleta na čelu sa Edinom Papo napravio značajan podvig u povratku baleta na scenu.

Koreografkinja Edina Papo, uz riječi priznanja i zahvale ansamblu baleta, i svima koji su učestvovali u radu na izvedbi baleta “Žetva”, istakla je da su jedostavno svi bili u misiji baleta.

Ona se također osvrnula i na poteškoće, izazvane nedostakom arhivskog materijala, te istaknula da je htjela da svoje viđenje “ Žetve” prilagodi sadašnjem trenutku, da bude dinamična i prirodnija.

Autorski tim baleta “Žetva” uz Edinu Papo su i dirigentica: Samra Gulamović, scenografija: Josip Lovrenović, kostimografija: Katarina Radošević Galić, dramaturgija: Asja Krsmanović itd.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Balet 'Žetva' 74 godine nakon premijernog izvođenja 27. aprila na sceni Narodnog pozorišta

Baletna atrakcija 'Orašar' stiže u Mostar

Zurovac: Balet 'Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?' nastaje inspiriran sjećanjem (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu