Ekonomija     | 21.12.2021. 13:18 |

Džindić: Očekujem donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas će na sjednici glasati o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim se omogućava Vladi Federacije BiH da ograniči rast ili smanjenje cijena električne energije u Federaciji BiH, a kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

- Dodaje se član 16.a koji kaže da u vremenu poremećaja na tržištu kao što ga imamo danas, većim od 50 posto u odnosu na našu cijenu, daje se mogućnost da Vlada Federacije donesu odluku kojom će limitirati porast te cijene. Dakle, u ovom trenutku nemamo zakonskog osnova da limitiramo cijenu na slobodnom tržištu ili na tržinom modelu snadbijevanja kupaca električnom energijom - izjavio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Očekuje se da će danas poslanici Predstavničkog doma usvojiti navedeno zakonsko rješenje, koje je potrebno da odobri i Dom naroda da bi stupilo na snagu.

- Nadam se da će se zakazati hitna sjednica Doma naroda i na njoj usvojiti korekcija jednog člana Zakona o električnoj energiji. Onda bi se stekli uslovi da Vlada Federacije na prvoj sjednici nakon usvajanja na Domu naroda pripremi materijal i predloži prihvatljvo povećanje električne energije kada govorimo o tržišnom modelu snadbijevanja - kazao je Džindić.

Poručio je da na javnoj i univezalnoj usluzi to jest domaćinstvima i sitnim obrtima cijena električne energije će ostati ista i poslije Nove godine.

- Što se tiče tržišnog modela snadbijevanja koji je na tržištu još od 2016. godine za taj model snadbijavanja ćemo morati izvršiti određenu korekciju Zakona, tu jednu korekciju i onda Vlada ima zakonsko uporište da donese odluku kojom će limitirati rast cijena i zaštiti privredu što je svima nama u interesu - konstatovao je Džindić.

Pogledajte https://fena.ba/video/6912

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iE5g6q6RE5mY5c6UDx6ssuUFfLQvEtyy?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

BiH ostaje pouzdan izvoznik električne energije

Vrijednost izvoza električne energije iz BiH premašit će milijardu KM

Niža cijena električne energije na berzama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu