Kultura     | 20.12.2021. 15:09 |

Svečano obilježeno 100 godina od rođenja Adil-bega Zulfikarpašića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - U Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića danas je održana svečana sjednica povodom 100. godišnjice rođenja Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada Instituta.

Adil Zulfikarpašić je, po riječima predsjednika Upravnog odbora Instituta Fehima Škaljića, imao dinamičan život obilježen uspjesima i padovima, ali je kroz cijeli taj njegov životni vijek uvijek bila određena dimenzija prema svom narodu Bošnjacima i državi Bosni i Hercegovini.

Bio je dijete bogatih roditelja, u ratu se pridružio partizanima, bio je antifašista, emigrant, publicist, ugledni član evropskih liberala i uspješan u biznisu. On je, podsjeća Škaljić, 1988. godine u Švicarskoj formirao Bošnjački institut sa ciljem da se sačuvaju prethodna znanja, stiču nova i da se obrazuje.

- Sve to zbog koristi Bošnjacima, kao evropskim muslimanima, svojoj državi BiH i drugim narodima i građanima koji žive u njoj. I to sve kroz Institut kao obrazovnu i naučnu ustanovu, koju je materijalno, finansijski osigurao, nekretninama, ali i bogatom arhivskom, umjetničkom građom koja je u vlasništvu Instituta – naglasio je Škaljić.

Svu svoju imovinu, dodao je, Adil Zulfikarpašić i njegova supruga Tatjana ostavili su Institutu, stoga je, po njegovim riječima, naša trajna zahvalnost i dug da upravljajući Institutom ostvarujemo ciljeve koje je Adil-beg ostavio u trajanje budućim generacijama.

U okviru Dana Bošnjačkog instituta izdat je i Zbornik radova muslimanske rezolucije iz 1941. godine, što je vrijeme, kako je podsjetio direktor Instituta Faris Gavrankapetanović, kada su bosanski muslimani od augusta 1941. godine do kraja jeseni, u više od devet gradova u BiH potpisali rezoluciju o zaštiti svojih komšija Srba, Jevreja i Roma od progona ustaških vlasti.

Osnovni cilj organiziranja današnje svečanosti je da se mladima kroz stipendiranje pruži podrška, a Gavrankapetanović je poručio da će snažno insistirati na edukaciji, obrazovanju i nauci jer je omladina budućnost i garant opstanka Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj svečanosti prvi put je dodijeljena Medalja Bošnjačkog instituta koja je pripala profesoru likovne umjetnosti Ibrahimu Krzoviću. Priznanje mu, kaže, znači puno, uz ocjenu da ima izuzetan značaj za duhovnost i kulturu BiH. 

 - Bošnjački institut svjedoči i simbolizira arhitektonsku vrijednost, ali i svrhovitost, djeluje u skladu sa potrebama savremenog života i kulture, a to su potrebe nauke, izučavanja, prezentacije, valorizacije, likovnih umjetnosti i književnosti, stare građe, dokumenata koji su brigom, pažnjom i konceptom upravljanja ovim institutom započete davnih godina - kazao je Krzoviću.

Dodijeljene su i tri stipendije za studente Univerziteta u Bihaću i Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjećanje na deset ubijenih sugrađana na ulasku u sarajevski Tunel Spasa

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli