Bosna i Hercegovina     | 15.12.2021. 14:51 |

Hadžibajrić preusmjerio sredstva od javnog dočeka Nove godine Roditeljskoj kući

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Roditeljskoj kući u Sarajevu bit će uplaćeno još 10.000 KM za finansiranje rada i pružanje doma oboljeloj djeci i njihovim porodicama, te stvaranje mjesta na kojem bar na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje. Odluka je to općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji je prvi preusmjerio sredstva planirana za Javni doček Nove godine u Sarajevu prema Roditeljskoj kući, nakon što je Grad Sarajevo donio odluku o otkazivanju javnog dočeka.

Ugovor o dodjeli sredstava potpisali su danas općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Roditeljske kuće u Sarajevu Fikret Kubat. Ugovor je potpisan na mjestu koje ima posebnu simboliku, a riječ je o radionici gdje članovi ovog udruženja izrađuju perike za oboljelu djecu, kao i druge promotivne materijale i odjeću čijom se prodajom finansira rad Roditeljske kuće, a što će ovom donacijom biti dodatno potpomognuto.

Načelnik Hadžibajrić je istakao kako je odmah po otkazivanju javnog novogodišnjeg dočeka dao nalog da se sredstva preusmjere Roditeljskoj kući. Od 2016. godine do danas podrška Općine Stari Grad Roditeljskoj kući iznosi više od 70.000 KM.

“Još od 2016. godine u kontinuitetu podržavamo rad Roditeljske kuće u Sarajevu, a ove godine smo im već osigurali redovni grant u iznosu od 15.000 KM. Ovo su dodatna sredstva koja preusmjeravamo i ona će vrlo brzo biti operativna,” kazao je načelnik Hadžibajrić. “Danas sam imao priliku da vidim i druge projekte Roditeljske kuće i Udruženja ‘Srce za djecu’ kojima pomažu oboljeloj djeci, konkretno kroz izradu perika za mališane. Ovo što oni rade vrijedno je svake pohvale i drago mi je što smo njihovi partneri u osiguravanju što boljih uslova za oboljelu djecu i njihove porodice,” poručio je načelnik.

“Nama je izuzetno značajno što Općina Stari Grad, na čelu s načelnikom Hadžibajrićem, kontinuirano pruža podršku od samog otvaranja Roditeljske kuće i ta podrška nije samo u novcu, ona je i ljudska. Cijeli tim Općine i svi uposlenici uvijek su tu da se odazovu našim akcijama, a naši roditelji iz Roditeljske kuće također se često obraćaju Općini za pomoć i dobijaju je. Hvala zaista i nadamo se da će ova pomoć donijeti osmijeh na lica naše djece, “poručio je direktor Roditeljske kuće Fikret Kubat.

Roditeljska kuća u Sarajevu trenutno radi u skladu s epidemiološkim okolnostima i po preporukama Kriznog štaba i Kliničkog centra, a ulasci su zabranjeni. “Poštujemo sve mjere i nastojimo pružiti djeci sve što im je potrebno i sačuvati njihovo zdravlje. Prema našim podacima i podacima s Kliničkog centra ove godine nije bilo porasta broja oboljele djece, ali je puno djece s rijetkim tumorima, kao na primjer tumorima mozga ove godine iz Sarajeva,” dodao je Kubat. “Mi se nadamo da će doći vrijeme kada će nam kuća biti prazna ili da je u njoj što manje djece,” poručio je na kraju.

Do sada je Udruženje “Srce za djecu” imalo skoro 10.000 donatora kose od koji je izrađeno više od 40 perika za oboljele mališane s područja cijele FBiH. Osnovali su i Shop ‘Srce za djecu’ odakle svi prihodi od prodaje majica, dukseva i promotivnog materijala idu za udruženje i Roditeljsku kuću.

Roditeljska kuća u Sarajevu bolesnoj djeci i roditeljima pruža besplatan smještaj, osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine tokom čitavog liječenja, usluge dnevnog i jednodnevnog boravka za potrebe kontrolnih pregleda i dijagnostike, druženje i razmjenu iskustava, radionice, savjetovališta i drugo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacione sisteme Općina Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Dočekana srpska nova godina, vatromet s Kule Beograd

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu