Bosna i Hercegovina     | 15.12.2021. 13:58 |

Održane konzularne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Makedonije

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Konzularne konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije održane su jučer u Sarajevu. 

Delegaciju MVP BiH predvodio je pomoćnik ministra u Sektoru za međunarodno-pravne i konzularne poslove Frano Planinić, a delegaciju MVP Republike Sjeverne Makedonije direktor Direktorata za međunarodno pravo i konzularne poslove Jakup Rexhepi. 

Pomoćnik ministra Frano Planinić izrazio je dobrodošlicu delegaciji Republike Sjeverne Makedonije, te istakao značaj održavanja redovnih konzularnih konsultacija. Na dnevnom redu razmatrana su pitanja stanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje, s posebnim osvrtom na konzularne odnose.  

Direktor Direktorata za međunarodno pravo i konzularne poslove u MVP Republike Sjeverne Makedonije Jakup Rexhepi zahvalio se uime delegacije na dobrodošlici, ocijenivši odnose između dvije države kao izuzetno dobre i prijateljske bez otvorenih pitanja.  

Prisutni su se složili da je ugovorno stanje dviju zemalja dobro, te da su sva značajnija pitanja uređena postojećim ugovorima, uz napomenu da je potrebno aktivirati finalizaciju i potpisivanje ugovora u oblasti ekonomske i turističke saradnje.  

Kada je u pitanju zaštita interesa građana dviju zemalja, istaknut je značaj Protokola između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Sjeverne Makedonije u ovoj oblasti, kao i dobra saradnja između fondova za penziono osiguranje. Prisutni su razmijenili iskustva u vezi pandemije COVID-19, koja je uticala na povećan obim poslova u dijelu konzularnih radnji.   

Razmijenjena su iskustva u oblasti vizne politike dviju zemalja uz zaključak da Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija u velikoj mjeri prate viznu politiku Evropske unije. Planinić je napomenuo da Bosna i Hercegovina radi na dogradnji elektronskog sistema za izdavanje viza modulom kojim se planira izuzimanje biometrijskih podataka strancima prilikom podnošenja zahtjeva za vizu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošćuMVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli