Bosna i Hercegovina     | 14.12.2021. 13:37 |

Lažne vijesti su zlobne, opasne i nepravedne - radionica

FENA Saopćenje

ŠIROKI, 14. prosinca (FENA) - Medijska pismenost osnovna je kompetencija 21. stoljeća, poručeno je na radionici "Promocija medijske i informacijske pismenosti" koju su vodile koordinatorica projekta "Fact i fake" Senka Kurt i novinarka Adla Dizdar Hodžić, a koja je održana u Širokom Brijegu.

Istaknuto je kako su vještine medijske pismenosti u ovo krizno vrijeme osobito važne jer su osnova pronalaska relevantne i vjerodostojne informacije, prepoznavanja lažne vijesti, zaštite od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija, a posebno u doba pandemije koronavirusa i nestabilne političke situacije u BiH, priopćeno je iz fondacije "Infohouse".

Koordinatorica Kurt istaknula je kako mediji danas pribjegavaju subjektivnom, senzacionalističkom, neprofesionalnom izvještavanju u želji da budu ekskluzivni, prvi, najviše čitani ili gledani.

- Poseban problem jeste izvještavanje koje u sebi ne sadrži kritički odmak, odnosno slušateljima, čitateljima, gledateljima nudi da prihvate mišljenje novinara i urednika i ne ostavlja prostora za kritiku ili analizu – poručila je Kurt.

Naglasila je kako su lažne vijesti zlobne, opasne i nepravedne te objasnila kako ih je najlakše prepoznati. Kurt je preporučila da se ne čitaju samo naslovi, da se provjeri tko je objavio vijest, da se provjeri impresum, ali i datum objave, autor, izvor i poveznice.

- Kritizirajte medije jer oni kritiziraju i vas - poručila je novinarka Adla Dizdar Hodžić te navela kako zapravo funkcioniraju mediji, koja je uloga vlasnika, urednika i novinara.

Nazočnima je kazala kako izgleda jedan dan na terenu, što se događa "iza kamera", kao i na uredničkim sastancima.

Radionica u Širokom Brijegu izazvala je veliku zainteresiranost građana i otvorila brojna pitanja. Donesen je osnovni zaključak da nije lako prepoznati vijest, ali je lako razmisliti, analizirati, ne vjerovati odmah onome što se čuje, vidi i pročita, jer povjerenje u medije još postoji a važno je ojačati ga.

Organizator radionice je fondacija "Infohouse" koja sudjeluje u regionalnom programu "SNAŽNI - Mediji bez mržnje i dezinformacija". Pored ove u Širokom Brijegu, fondacija je radionice održala u Vlasenici i na Palama.

Program se uz podršku Europske unije implementira u zemljama zapadnoga Balkana. Radionice implementiraju partnerske organizacije SENPM, Albanski medijski institut, Mediacentar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut Bianet.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježena 26. godišnjica smrti Gojka Šuška

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Video materijal s konferencije 'Labirinti medijske (ne) pismenosti i prevencija izazivanja nasilja'

Promo

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa