Bosna i Hercegovina     | 08.12.2021. 14:52 |

Uz podršku Evropske unije ka efikasnoj i efektivnoj javnoj upravi u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Usvajanje "Strateškog okvira za reformu javne uprave" i njegovog Akcionog plana, jedno je glavnih postignuća projekta "Podrška reformi javne uprave u Bosni i Hercegovini".

Nakon uspješne implementacije tog dvogodišnjeg projekta, koji finansira Evropska unija, njegovi rezultati predstavljeni su danas na završnoj konferenciji u Sarajevu.

Tokom realizacije, Uredu koordinatora za reformu javne uprave BiH i drugim koordinacionim strukturama za reformu javne uprave u zemlji pružena je tehnička pomoć, u cilju unapređenja efikasnosti i efektivnosti sistema javne uprave na svim nivoima. Razvijen je i informacioni sistem za praćenje i izvještavanje u oblasti reforme javne uprave, koji će BiH omogućiti praćenje usklađivanja reforme javne uprave sa standardima EU.

Osim toga, preduzeti su i drugi konkretni koraci ka digitalizaciji sistema javne uprave, kreiranjem i pokretanjem „Portala otvorenih podataka” i “Kataloga IT projekata u institucijama BiH“, kao i „Kataloga institucija javne uprave u BiH“. Konačno, više od 500 državnih službenika prošlo je različite oblike relevantnih obuka za unapređenje kapaciteta, kao što su analitičke vještine i vještine planiranja, finansijsko upravljanje, praćenje, izvještavanje i evaluacija, javne nabavke, itd.

Šef Operativnog odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH Nicolas Bizel izjavio je da je glavni cilj projekta EU jačanje postojećih kapaciteta u domenu funkcionisanja javne uprave na svim nivoima vlasti u BiH. 

- Poboljšanje funkcionalnosti tog sistema je neophodno, uzimajući u obzir različita istraživanja javnog mnijenja, uključujući i istraživanje javnog mnijenja ovog projekta, prema kojem građani BiH nisu zadovoljni uslugama javne uprave u BiH. Građani smatraju da dosadašnje reforme u ovoj oblasti nisu bile dovoljno prilagođene potrebama krajnjih korisnika. Buduća podrška EU će stoga biti fokusirana na podršku institucijama javne uprave u BiH da promijene ovo nezadovoljstvo, odnosno da se omogući da javna uprava postane efikasan i efektivan pružalac usluga, a taj mehanizam treba da radi na dobrobit građana i poslovnih subjekata u BiH. U tom smislu, EU želi ohrabriti donosioce odluka na političkom nivou u BiH da službeno usvoje revidiranu 'Zajedničku platformu' kao ključni preduslov za odgovarajuću implementaciju strateških i akcionih dokumenata vezanih za reformu javne uprave, nakon što su poduzeti određeni relevantni koraci tokom ovog projekta - rekao je Bizel.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan je naveo da je glavni cilj ovog projekta bio završetak rada na strateškim i akcionim dokumentima u oblasti reforme javne uprave, neophodnim za dalji napredak u ovoj oblasti.

-Ti napori su uglavnom bili uspješni. Ne samo zbog konačnog usvajanja „Strateškog okvira za reformu javne uprave 2018–2022“ i odgovarajućeg Akcionog plana, već i zbog toga što je na stručnom nivou sistema javne uprave dogovorena „Zajednička platforma“ za efektivan proces koordinacije reforme javne uprave u cijeloj BiH. Sada je na političkom nivou odlučivanja da se preduzmu potrebni koraci kako bi se omogućio nastavak važnih reformi u ovoj oblasti - naveo je Ćuzulan.

Ukupna vrijednost projekta je 1.766.000 eura, a finansirala ga je Evropska unija. U periodu od 27 mjeseci projekt je implementirao Konzorcij predvođen DAI-HD, a glavni korisnici su bili Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH (PARCO), Federalno ministarstvo pravde, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Ured gradonačelnika Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu